De elf strandhuisjes van Dichter bij Zee langs de strandopgang van Paal 9.
De elf strandhuisjes van Dichter bij Zee langs de strandopgang van Paal 9. Foto: Jeroen van Hattum

Gedichten langs zee

Gedichten over de zee, jutvondsten uit de stad, publieksgedichten en een rap over Texel 600 jaar Stad. Het is allemaal te vinden in elf strandhuisjes die de komende weken langs de strandopgang van Paal 9 staan.

De huisjes zijn onderdeel van het zondag begonnen kunstproject Dichter bij Zee, onderdeel van de tweede Lange Juni cultuurmaand. Elk huisje huisvest een combinatie van een kunstenaar en een dichter. Een deel van hen gaf zondagmiddag bij de opening een voorproefje door gedichten voor te dragen. Bas ten Have bewees in een rap dat het thema Texel 600 jaar Stad prima in straattaal te vangen is en de dichter Roop (Roderik Plaat) droeg eveneens met rake woorden een paar mooie gedichten voor.

De elf strandhuisjes zijn open als het mooi weer is. Bij slecht weer zijn ze gesloten. De gedichten en kunstwerken zijn verzorgd door de combinaties Peter Holman & Willem Broens, Peter van der Ploeg & Frans Kanters, het viertal Martin van Tiel, Ria Zuidema, Rob Komen & Bernard van Loon, Mare Hilstra & Friso Wiersma, Elly Werdler & Karin Beumkes, Aart van den Brink & Katia Grenier, Roop & Marie-Line Leblanc, Heleen Vink & Bas ten Have, Els Drijver & Ina Schrama en Paulien Valk met publieksdichters. Iedere bezoeker die wil, kan bij haar in het huisje een gedicht achterlaten. OSG-leerlingen Marten Boon, Illes Plompen, Daniel van der Hoek, Adriaan Boon en Kjell Werkman exposeren gezamenlijk werken in een strandhuisje dat al als het OSG-huisje te boek staat.

Bij 't Drijverhuus ging zondagochtend officieel de nieuwe editie van Klifhanger van start. VVV-directeur Wouter de Waal opende de manifestatie. Door heel Den Hoorn en omgeving zijn op locatie weer kunstwerken te zien. In totaal staan er circa 25 kunstwerken van bekende en onbekende kunstenaars. De locaties zijn te herkennen aan de rode spelden die elke keer bij Klifhanger opduiken. Kloppend hart van de kunstroute is de hele maand 't Drijverhuus aan de Naalrand. Daar is een informatiepunt, een tentoonstelling en er is een route van Klifhanger af te halen. 't Drijverhuus is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

De deelnemende kunstenaars zijn Jaap Kooger, Paulien Valk, Piet Vos, Toos van den Hurck, Glenn Priester, Ericka Voorman, Marja Griede, Alinda Ottens, Bernard Winkel, Leontien Kurpershoek en Mieke Goslinga. Daarnaast zijn er veertien kunstwerken te zien van mensen die eerder aan Klifhanger meededen. De kunstwerken hebben allemaal iets te maken met de locatie waar ze staan en met Texel 600 jaar Stad. Klifhanger is onderdeel van de Lange Juni cultuurmaand. De boel is in Den Hoorn zo opgezet dat de Lange Juni en de viering van 600 jaar stadsrechten elkaar aanvullen. Klifhanger duurt tot 28 juni.