Ganzenvangers gaan

na 7 jaar weer op pad

Zeven jaar nadat op Texel ganzen werden gevangen en gedood, gaat de Faunabeheereenheid Noord-Holland weer vangacties houden in de provincie. Of dit ook gaat gebeuren op Texel houdt FBE-voorzitter Joke Geldorp in het midden, maar deze week komt er wel een afgevaardigde naar Texel voor een inventarisatie.

Nadat de gans in 2002 een beschermde status kreeg zijn de aantallen broedparen sterk toegenomen. In 2000 waren er van de grauwe gans landelijk nog maar 9000 broedparen geteld, in 2005 waren dat er al 38.500. Texel met veel natte natuur, groene weiden en akkerbouw ontpopte zich volgens LTO-voorzitter Han van Egmond tot het 'Walhalla'' voor de grauwe gans. Vangen en doden met koolstofdioxide maakte in 2008 veel emoties los, maar was wel effectief. Er werden duizenden ganzen 'geruimd'. Het bleef bij een eenmalige actie, nadien zette de rechter een streep door nieuwe vangacties. Tot dusver werd het alleen toegestaan in een straal van twintig kilometer rond Schiphol, in verband met het gevaar voor het vliegverkeer. Maar nu de Europese Commissie het gebruik van CO2 overal toestaat om ganzen te doden, staan in de provincie weer nieuwe vangacties op stapel. Dit gaat gebeuren door Duke Faunabeheer uit Lelystad, het bedrijf dat zeven jaar geleden ook ganzen ving en vergunning heeft voor het vangen en doden met CO2. Bedoeling is dat dit nu meerdere jaren achtereen gaat gebeuren. Helemaal zeker is dat nog niet en hangt onder meer af van tellingen vóór en na afloop van de acties. Wáár precies wordt gevangen hangt volgens Geldorp vooral af van de aantallen ganzen die er voorkomen en van de medewerking van de wildbeheereenheid in het betreffende gebied. Het vangen moet plaatsvinden in de periode dat de ganzen in de rui zijn, een periode die in juni begint en duurt tot eind juli.

''De aantallen ganzen en de schade zijn enorm toegenomen. Als het aantal boven een bepaalde grens komt, valt er gewoon niet meer tegenop te schieten'', vertelt Van Egmond. Volgens hem is het de bedoeling om met de vangacties, in combinatie met andere beheermaatregelen, de populatie terug te brengen naar een omvang die wel beheersbaar is. Daarbij zou het op termijn de bedoeling zijn dat de grauwe gans van de lijst van beschermde vogels gaat, zodat die weer kan worden bejaagd en dat de populatie daarmee in toom kan worden gehouden. Als de gans van de Rode Lijst gaat, betekent dat ook dat boeren de schade niet meer kunnen verhalen op het Faunafonds. Voorlopig kan dat nog wel. Het Faunafonds meldt dat de gesommeerde schade in de provincie door ganzen sinds 2008 met de factor vijf is toegenomen. Gedeputeerde Jaap Bond becijferde dat de gedeclareerde schade in de provincie in 2013 was opgelopen tot €4,7 miljoen. Ganzen hebben het voorzien op gras, granen, aardappels en winterwortelen. Het Faunafonds ondersteunt de vangacties. Die vinden plaats in combinatie met andere beheersmaatregelen, zoals het weren en verjagen van ganzen met knalapparaten, vlaggen, etc, het prikken en besmeren met olie van eieren en het verjagen met ondersteunende afschot.