Het team van Texel'70 met de wisselbeker.
Het team van Texel'70 met de wisselbeker. Foto: Jeroen van Hattum

"Beker is voor Fetze"

'Deze is voor Fetze de Haan' klinkt het al snel als de spelers van Texel'70 zondag de wisselbeker van het Buitentoernooi van Tevoko van Iet de Ruyter krijgen. Een eerbetoon aan de oud-deelnemer van het toernooi die vorig jaar overleed.

Het krijgen van de uit 1971 daterende wisselbeker is een bijzonder moment voor een bijzonder team. Texel'70 is er al vanaf het begin van het Buitentoernooi bij. Jan Joustra, Andrew Albers, Fetze de Haan en Piet LIps waren in den beginne de vaste spelers. Lips staat nog steeds in het veld, samen met de kinderen van de spelers van het eerste uur. Joustra is tegenwoordig coach en Albers was aanwezig voor de morele ondersteuning. Het team bestond dit jaar naast Lips uit Joost Albers, Marlous Albers, Sidney de Haan, Nanja Joustra, Kristel Lips en Imre Lips. Het team werd afgelopen weekend eerste in de derde klasse C en kwam als beste overall uit de bus, waardoor het de wisselbeker kreeg.

Het Buitentoernooi, dat voor de 44ste keer werd gehouden, kende zaterdag een prachtige dag om te volleyballen. Zondag was het minder en waren de voorspellingen evenmin goed. Na het bekijken van diverse weersites en contact met weerman Ed de Bruijn van het vliegveld, besloot de organisatie in de loop van de ochtend het toernooi voortijdig te beëindigen. Volgens André van der Vliet, één van de organisatoren, zouden de velden bij veel regen te glad worden met risico's op blessures bij de spelers.

Het voortijdig stoppen was een juiste beslissing: het besluit werd met applaus begroet. Sommige teams hadden voor zichzelf ook al besloten dat volleyballen met veel regen geen aanlokkelijk vooruitzicht was. Het betekende dat het toernooi, waaraan zo'n 140 teams meededen, op een leuke manier werd afgesloten. Tussen de achttien winnaars zaten vier Texelse teams: Dames 1 van Tevoko won traditioneel de wedstrijden in de derde divisie, het team Vooruyt werd eerste in de derde klasse A (dames) en het team Expotise won bij de dames de derde klasse C. Volgens goed gebruik zaten er weer veel bijzondere namen tussen en dat uitte zich onder meer bij de prijswinnaars: daar zaten teams tussen met namen als Vetwel! Bam, Balalnika, Primoweer, Fitta Guppies, de Minions, Een Willekeurig Team, de Leppels, Rovoko en de Walrussen. Er werd gespeeld op achttien volleybalvelden die op Het Vierkante Stuk in de Dennen waren uitgezet.


Zevenkamp

Den Hoorn heeft zaterdag de zevenkamp in het eigen dorp gewonnen. De zevenkamp werd gehouden in het kader van Texel 600 jaar Stad.

Daniël Bakker uit Den Hoorn, die een opleiding aan het CIOS volgt, had voor zijn studie de spelletjes bedacht. Locatie was het oefenveld van ZDH aan de Witteweg. De spelletjes waren midden op het veld. Dat was rondom afgezet met lint, zodat bezoekers konden rondlopen en overal goed zicht op de spellen hadden. Alle dorpen hadden een team afgevaardigd. Er werd een beroep gedaan op behendigheid, teamwork en algemene kennis van het eiland. Voor elk spelonderdeel (zeven in totaal) stond zeven minuten speeltijd met telkens een minuut pauze. De teams moesten staand in bollenkisten, die zogenaamd boten voorstelden, zichzelf van het ene naar het andere spel voortbewegen zonder het gras te raken. Door die opzet verliep het geheel soepel en gestructureerd. Oosterend en Oudeschild werden gedeeld tweede, gevolgd door De Cocksdorp, Den Burg, De Koog en De Waal.