Maria Westerbos (Plastic Soup Foundation), Jook Nauta (Waddenhaven Texel), wethouder Eric Hercules, kunstenaar SIT en initiatiefnemer Marcel Bakker.
Maria Westerbos (Plastic Soup Foundation), Jook Nauta (Waddenhaven Texel), wethouder Eric Hercules, kunstenaar SIT en initiatiefnemer Marcel Bakker. Foto: Gerard Timmerman

Applaus voor 't Skildermuurtje

't Skildermuurtje is meer dan alleen een kunstwerk, een project dat een bijdrage wil leveren aan de bewustwording omtrent de milieuproblematiek in zee. Maar het panorama van 70 meter breed is ook een fraaie aankleding van de jachthavenmond.

Wie er aandachtig naar kijkt, ontdekt allerlei thema's in dit 'grootste street-art kunstwerk op de Wadden'. Kunstenaar SIT verwerkte er allerlei thema's in, zoals de Texelse Rede, walvisvaart, de visserij en de rijke flora en fauna onder en boven het zeeoppervlak. Ook wordt de zogenaamde 'plastic soup' verbeeld, de ronddrijvende troep die als een grote bedreiging voor het leven in de oceaan wordt beschouwd. De gigantische schildering op de muur langs het terrein dat bij veel Texelaars bekend staat als de 'asfaltmolen' staat dan ook in het teken van de oceaan. Kunstenaar SIT hoopt dat zijn werk de aandacht vestigt op de huidige, kwetsbare staat van de wereldzeeën. Bijzonder is ook de wijze waarop het kunstwerk 's avonds wordt uitgelicht en zo ook na zonsondergang kan uitgroeien tot een bijzondere trekpleister. In de eerste plaats voor gasten die er met hun plezierjacht langs varen, maar ook 'gewone' toeristen kunnen er een kijkje nemen en natuurlijk zijn ook de Texelaars zelf welkom. Zij moeten er wel een wandeling of fietsrit voor over hebben, want de weg over de dijk langs de Waddenhaven is afgesloten voor autoverkeer. Overigens worden de LED-lampen die worden gevoed met zonne-energie na 23.00 uur automatisch vijftig procent gedimd en een uur later helemaal gedoofd. Dit om de veelgeprezen nachtelijke duisternis op Texel te respecteren.

't Skildermuurtje is een initiatief van Marcel Bakker van Drift Producties. Voorafgaande aan de officiële opening van het kunstwerk afgelopen donderdag vertelde Bakker op het balkon van het gebouw op de Waddenhaventen ten overstaan van veel genodigden hoe hij als toerist verliefd was geworden op Texel. ''In ruil voor die liefde wilde ik het eiland iets teruggeven.'' Zijn oog viel op de desolate muur. Die was tientallen jaren geleden ook al eens door kunstenaars beschilderd, maar zag er inmiddels weer haveloos uit. ''Ik wil de entree naar het eiland een unieke uitstraling geven.'' Dat is zonder twijfel gelukt. Niet alleen door de fraaie beschildering en het uitlichten, maar ook door het aanbrengen van een digitale laag in het werk. Die brengen de verschillende thema's die de Amsterdamse kunstenaar er in verwerkte tot leven. Bij kijkers die op hun smartphone de Layar-app hebben gedownload en het toestel op een thema richten, verschijnt daarover allerlei informatie op het beeldscherm. Ook nog eens op originele wijze gepresenteerd. Zo geeft visser in ruste Fup Krijnen in gesproken woord tekst en uitleg over de visserij, zoals Adrie Vonk iets vertelt over de walvisvaart, en andere Texelaars andere thema's toelichten.

Bijzonder dus in vele opzichten, niet onvermeld mag blijven dat Waddenhaven Texel het kunstwerk heeft geadopteerd en dus zal onderhouden en dat de gemeente en StifT financieel bijdroegen aan de totstandkoming. Daarnaast hebben vijftig andere bedrijven en organisaties steun verleend, door het aanbieden van diensten of uitvoeren van werkzaamheden. Bakker sprak hiervoor zijn hartelijke dank uit. Wethouder Eric Hercules had de eer het kunstwerk te openen. Hij legde de link met de Texel-principes. '''t Skildermuurtje is een uitgelezen sjiek uithangbord van het vertrekpunt 'koppel schoonheid aan schoonheid'', doelde hij op de kunst als uiting en duurzaamheid al thema. Het kunstpanorama maakt onderdeel uit van cultuurmaand de Lange Juni.

Bij de officiële opening werd duidelijk dat het project uitdaagt tot meer initiatieven. Aanwezig was ook Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation, de organisatie die een halt wil toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics. Zij en wethouder Hercules bedachten ter plekke het plan tot het aanstellen van een 'plastic jutter'.

De opbrengst van ansichtkaarten van 't Skildermuurtje die vanaf half juni worden verkocht, gaat naar de Plastic Soup Foundation en het onderhoud van 't Skildermuurtje.