De zaalvoetballers van Texel'94 na afloop in de kleedkamer.
De zaalvoetballers van Texel'94 na afloop in de kleedkamer. Foto: Jeroen van Hattum

Vier promoties op rij

Ontlading in sporthal Ons Genoegen als Lesley Koning meteen in de eerste minuut na de rust de 5-1 voor Texel'94 in het doel schiet. Een ding is vanaf dat moment duidelijk: de zaalvoetballers van Texel'94 laten zich de winst tegen de Ruif niet meer ontnemen.

Met 6-2 wonnen de zaalvoetballers vrijdagavond thuis van de Ruif uit Tuitjenhorn en daarmee stelde Texel de promotie naar de eerste divisie van het zaalvoetbal veilig. Het werd een gedenkwaardige wedstrijd waarbij bleek hoe sterk de zaalvoetballers als collectief in het veld staan. Pieter Jan Eelman was de eerste die scoorde. De Ruif maakte nog 1-1, maar daarna dicteerde Texel het spel en maakten Eelman, Jesper Arkenbout en Lesley Koning onder toezien van een volledig vol zittende tribune de ene na de andere treffer. Keeper Ali Smit hield intussen het doel van Texel schoon. Alleen kort voor het einde van de wedstrijd ging er nog een keer een bal doorheen.

Tekenend voor de inzet van het team was een voorval rond Arkenbout. Hij liep bij een valpartij in de tweede helft een fikse snee aan zijn kin op en een snelle diagnose van ambulancechauffeur Sjoerd Eelman, als bezoeker aanwezig op de tribune, leerde dat er gehecht moest worden. Dat was voor Arkenbout geen probleem, maar dan wel na de wedstrijd. Ingepakt in het verband kwam hij even later onder luid applaus terug in het veld en scoorde vervolgens ook nog het zesde doelpunt voor Texel'94. "Na de wedstrijd is hij naar de huisarts gegaan", vertelt coach Martijn de Veij, "en daarna is hij weer teruggekomen voor het feest in de kantine van de sporthal met Marco van Sambeek als DJ." Voor de zaalvoetballers betekende de overwinning op de Ruif de vierde promotie in vier jaar tijd. Vier jaar geleden stond Texel'94 in de tweede klasse van het zaalvoetbal, daarna volgde een zegetocht door de eerste klasse, de hoofdklasse en de topklasse naar de eerste divisie, het eennahoogste niveau in Nederland. Volgens De Veij moet Texel'94 nu in conclaaf met de KNVB over komend seizoen. Het is voor de KNVB ook voor het eerst dat een eiland zijn opwachting maakt in de eerste divisie. Er moet gespeeld worden op vrijdagavond en dat betekent dat uitspelende clubs na afloop van wedstrijden in Ons Genoegen moeten overnachten op Texel of alsnog met een boot terug moeten naar de overkant. "We moeten met elkaar bespreken wie voor die kosten verantwoordelijk is."

Volgens De Veij wordt spelen in de eerste divisie sowieso een financiële uitdaging. "De wedstrijden duren langer, dus de zaal moet langer worden gehuurd en we moeten straks drie scheidsrechters in plaats van één hebben. Er moet ook een andere klok in de zaal komen." Andersom moeten de Texelaars komend seizoen het halve land in om uitwedstrijden te spelen. Spelen in de eerste divisie betekent ook spelen tegen betaalde voetballers, maar dat is bij Texel'94 niet aan de orde. "Die jongens blijven gewoon hun contributie betalen." Het zaalvoetbalteam bestaat uit Ali Smit, Pieter Jan Eelman, Ruben Duinker, Lesley Koning, Ralph Slik, Pim de Lugt, Bart de Lugt, Dennis Daalder, Joren Bakker en Dennis Schouwstra. Het team wordt begeleid door Martijn de Veij en Wim Koorn.