De Koog 1 zette een achterstand om in winst en behoudt kans op promotie.
De Koog 1 zette een achterstand om in winst en behoudt kans op promotie. Foto: Willem Sangers

Winst voor De Koog

"Deze twee promotiewedstrijden moet je zien als twee finales die ´gewoon´ gewonnen moesten worden", vertelde trainer Marcel Ris vooraf. Makkelijker gezegd dan gedaan. De Koog had in de eerste fase van de eerste helft wat problemen met zichzelf en de roerige tegenstander. Het eerste doelpunt liet niet lang op zich wachten. Het team uit de badplaats kreeg de bal niet goed weg na een aanval van Berkhout. Uit een voorzet toornde de lange spitse boven Luc Kedde uit en kopte raak bij de tweede paal: 0-1. De thuisploeg liet de kop niet hangen, vocht zich terug en drong aan op een treffer. Goede mogelijkheden waren er voor Bart-Jan Grisnigt en Alex Daalder, maar zij waren te zelfzuchtig. Ook Ben Siebinga kon de keeper niet verschalken. Tegenvaller voor De Koog was het uitvallen Peter Koorn. Hij zakte omstreeks de 38e minuut door zijn knie. Yoni Houwing kwam voor hem in de ploeg. De tactische startproblemen tijdens de eerste helft waren ook zichtbaar na rust. Berkhout sloeg toe. De spits kreeg de bal aangespeeld en draaide weg bij zijn bewaker. Keeper Eddy Witte zag zijn schot in de korte hoek vliegen: 0-2. Berkhout dacht met deze stand op rozen te zitten. Ook de honderd meegereisde supporters vierden het feestje, maar kwamen snel tot bedaren. De Koog liet zien over karakter te beschikken en herpakte zich knap. In deze fase deed zich een aantal kansrijke situaties voor. Een vrije trap van Yoni Houwing werd door Alex Daalder op de bovenkant van de lat gekopt. Maar de bal wilde er gewoonweg niet in. Totdat zich een aanval over de rechterkant voordeed. Een speler van Berkhout sloeg de voorzet van Robin Schoo van de rechterkant met zijn arm weg. De scheidsrechter kon niet anders en legde de bal direct op de stip. Bart-Jan Grisnigt schoot in de 62e minuut het leer tegen de touwen: 2-1. In de 69e minuut werd breekijzer Maurice de Groot voor Jordy Mauritsz in de ploeg gebracht. Het inbrengen van De Groot, in voorgaande jaren tijdens promotieduels dodelijk scherp in de afronding, gaf De Koog een mentaal duwtje in de rug. Opeens rolde het balletje de goede kant op. De keeper van Berkhout verslikte zich met een uitgooi. Koog-aanvaller Robin Schoo twijfelde geen moment en gaf de bal aan de De Groot, die beheerst afdrukte: 2-2. De credits voor de derde treffer komen op naam van Daan Eelman. Hij ging over het been bij een verdediger en viel ter aarde; Penalty. Grisnigt schoot weer in de linkerhoek: 3-2. Het bleef oppassen geblazen, maar doordat iedereen van De Koog sterk mee verdedigde kwam de ploeg niet meer in gevaar. Bart-Jan Grisnigt sloot in de 83e minuut prachtig af door een sterke loopactie van Alex Daalder te verzilveren. De bal werd panklaar neergelegd door Daalder waardoor Grisnigt het publiek definitief in jubelstemming bracht: eindstand 4-2. Als kers op de taart werd de verplichte penaltyserie ook glansrijk door De Koog gewonnen. Vermeldenswaardig is het feit dat keeper Witte tijdens deze serie maar liefst drie ballen uit het doel wist te ranselen. Marcel Ris: "Vandaag hebben we een goede stap gezet richting het behalen van de promotie naar de vierde klasse. We hebben ons al vaker vanuit een achterstand teruggevochten, dus ik ben er altijd in blijven geloven. Het is gewoon klasse wat we hebben gedaan vandaag. Zondag gaan we vol vertrouwen naar Jisp.''