'Nu gelegenheid mee te praten over nota'

"Laat weten welke ideeën je in de toekomst graag zou willen ontwikkelen. Of laat weten waar je als ondernemer in de praktijk tegenaan loopt." Het onderwerp in kwestie? De nieuwe nota Recreatie en Toerisme voor Texel.

De gemeente is bezig de huidige nota Recreatie en Toerisme uit 2003 te herzien. Daarin staat beschreven hoe om te gaan met de verblijfsrecreatie op het eiland. De herziening bevindt zich op het moment in een fase waarin iedereen kan meepraten en ideeën kan indienen voor de nieuwe nota. Eind april was op De Krim een eerste - matig bezochte - bijeenkomst over de herziening. De tweede bijeenkomst is volgende week donderdag 4 juni in De Lindeboom aan de Groeneplaats in Den Burg. De gemeente hoopt op een hoge opkomst. "Dit is het moment om ideeën voor het toerisme en recreatie in de toekomst aan te dragen", aldus een woordvoerder. 'Dat betekent niet dat mensen concreet met plannen hoeven te komen, het mogen ook fictieve ideeën zijn. Het gaat erom dat we een beeld krijgen van ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie die Texelaars voor de toekomst voor ogen hebben.'

De nieuwe nota Recreatie en Toerisme is bedoeld om nieuwe perspectieven voor verblijfsrecreatie op papier te zetten. Anders gezegd: blijkt er een grote behoefte te zijn om toeristen in de toekomst in boomhutten te laten slapen, dan kan via de nieuwe nota de weg worden bereid om het slapen in boomhutten in de praktijk mogelijk te maken. "Het is mooi als mensen tijdens de bijeenkomst gaan brainstormen en naar de toekomst kijken zonder dat er meteen wordt geroepen dat iets niet kan of niet mogelijk is."

Volgens de woordvoerder kunnen mensen donderdag 4 juni ook aangeven tegen welke regelgeving zij in de praktijk aanlopen en welke belemmeringen ze in de huidige regelgeving ervaren. Tijdens de bijeenkomst zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om de opmerkingen te noteren. Dat moet vervolgens uitmonden in een nieuwe nota die vlot en toegankelijk is geschreven en aangeeft welke richting het op moet met de verblijfsrecreatie op Texel. De huidige nota is een lijvig boekwerk van 49 A4-tjes. De gemeente heeft de bijeenkomst in De Lindeboom samen met TOP (Texels Ondernemers Platform), LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Noord), VVV Texel, Staatsbosbeheer en de Stichting Kernwaarden georganiseerd. Hij begint om 19.30 uur en duurt naar verwachting tot 22.00 uur.