Den Hoorn bruist

van de activiteiten

Den Hoorn staat vanaf zaterdag een maand lang in het teken van Texel 600 jaar Stad. De achttiende eeuw staat centraal.

De festiviteiten beginnen zaterdagochtend om 11.00 uur bij het kerkje van Den Hoorn met de officiële overdracht van de vlag. Deze wordt gebracht door een parachutist, waarna 'Graaf Willem VI' samen met een inwoner van het dorp de vlag hijst. Vanaf 11.00 uur is DEK bij de kerk aanwezig om muziek te maken. Om 11.30 uur volgt een wandeling van de kerk naar het dorpshuis, waar 'de graaf' een gouden wijzer van de kerkklok aan burgemeester Francine Giskes overhandigt. Dat is de formele afronding van de werkzaamheden die de afgelopen weken aan de toren van het kerkje zijn uitgevoerd. In het dorpshuis is dan het gezamenlijke koffiedrinken. Om 12.00 uur volgt een bezoek aan De Vermaning voor een kleine ceremonie bij het beeld van de godin Ceres en om 13.00 uur is een gezamenlijke dorpslunch in het dorpshuis. Deze is voor mensen die zich hebben aangemeld. Om 15.00 uur begint het zogeheten Kabouterspel op de hoek van het Lage Achterom met het Hoge Werfje. Van 16.30 tot 18.00 uur is de zevenkamp op het veld van ZDH aan de Witteweg. Hieraan doen teams van alle dorpen mee.

Zondag 31 met staan wederom diverse activiteiten op het programma. Dan is de start van de Lange Juni die zich ook voor een deel in en bij Den Hoorn afspeelt. Om 11.00 uur is die dag in 't Drijverhuus de start van Klifhanger, de kunstroute die de hele maand door Den Hoorn loopt. Om 16.00 uur begint op het strand bij Paal 9 het evenement Dichter bij Zee. Diverse dichters en kunstenaars laten daar in elf strandhuisjes gezamenlijke exposities zien. Voor zowel Dichter bij Zee als Klifhanger was Texel 600 jaar Stad een bron van inspiratie. Verder wordt zondag van 10.00 tot 14.00 uur in het Walvisvaardershuisje aan Herenstraat 49 het achttiende-eeuwse leven uitgebeeld. Om 15.00 uur worden in dorpshuis De Waldhoorn hedendaagse en achttiende-eeuwse gedichten voorgelezen.

Speciaal voor Texel 600 jaar Stad kent Den Hoorn de komende maand het Kabouterlaantje (langs het Lage Achterom) en een route langs het buurtje van de Stolpweg met foto's van vondsten van jutter Paul Dekker. Bij Vermeulen Bikes en café Inn de Knip liggen formulieren voor het Kabouterlaantje klaar. Bij Inn de Knip liggen ook formulieren voor de route van Dekker. Maarten 't Hart verzorgt elke maandag en woensdagochtend rondleidingen door Den Hoorn. Start om 10.00 uur bij het dorpshuis. Meer op www.texel600jaarstad.nl en www.langejuni.nl.