Testboerderij oogst eerste zeewier

Tien kilometer uit de kust van Texel, vlak boven de 'Razende Bol' wordt komende maand het eerste zeewier van de Nederlandse Noordzee geoogst.

Het betreft een testboerderij die in november afgelopen jaar is gestart. Het doel van de operatie is onderzoeken of de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Een deel van de oogst zal naar Nederlandse onderzoeksinstituten en bedrijven gaan. Zeewier is een veelzijdige en voedzame plant die geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoet water of meststoffen. Het is vers, duurzaam en lekker. De teelt van Nederlands eerste offshore zeewierboerderij is een initiatief van Stichting Noordzeeboerderij.


Proefboringen voor nieuwe waterleiding

PWN start eind juni met proefboringen in het Marsdiep aan de zijde van Texel en Den Helder. Deze proefboringen maken deel uit van het grondonderzoek dat PWN uitvoert om te bepalen of de geplande boring voor de nieuwe leiding over de totale lengte haalbaar is en op welke diepte en door welke grondlagen PWN deze het beste kan uitvoeren.

Sinds het herstel van de zinker in november 2013 heeft PWN in samenwerking met de gemeente Texel naar een toekomstvaste oplossing gezocht voor de drinkwaterlevering op Texel. Het plan is om de nieuwe leiding door middel van een horizontaal gestuurde boring aan te brengen op grote diepte onder het Marsdiep. Hiermee wil PWN de kwetsbaarheid door getijde werking ondervangen.

Om te bepalen welke weerstand de grond biedt en wat de samenstelling van de grondlagen is, worden proefboringen uitgevoerd. Afhankelijk van de resultaten/voortgang zal het onderzoek enkele weken duren (24 uur per dag). Bij een proefboring werkt PWN met dezelfde boormachine als bij een "echte boring". Er wordt een gat in de grond geboord op dezelfde diepte als de geplande boring, alleen zijdelings iets verschoven. Bij de echte boring wordt een leiding in het geboorde gat getrokken, dit gebeurt bij de proefboring niet. Er wordt ook niet over de volle lengte geboord, maar over een korter deel. De door PWN vooraf berekende waarden worden met deze proefboring gevalideerd. De proefboringen vinden plaats aan de Zuider Haaks op Texel en duren maximaal drie weken. De eerste weken van juni vinden er overdag al voorbereidende werkzaamheden plaats.