Elly van den Berg-Wegerif in haar atelier Elmiezz in Oudeschild.
Elly van den Berg-Wegerif in haar atelier Elmiezz in Oudeschild. Foto: Gerard Timmerman

Tekeningen en kralen bij Elmiezz

Oudeschild heeft er sinds 1 mei een galerie en atelier bij. Onder de naam Elmiezz verkoopt Elly van den Berg-Wegerif in de De Ruyterstraat tekeningen en kralen.

''Daar moet je iets mee doen'', kreeg Elly regelmatig te horen over de bijzondere tekeningen die ze maakt. Staaltjes van bijzondere patronen, met terugkerende lijnen. Ze zijn afgeleid van stromingen als Zen, Tangle en Doodle, figuurtjes die onbewust worden gemaakt tijdens telefoongesprekken. ''Ik begin met een leeg blad en weet van tevoren niet wat er gaat gebeuren.'' Elke tekening is anders, telkens een uniek patroon. Minutieus en geduldig handwerk, in zo'n tekeningen kan wel 25 uur gaan zitten. Ze maakt ze niet alleen op papier, ook op hoeden, doosjes, etc. Eigenlijk overal waar ze haar pen op kan zetten. Aan de muur hangt zelfs een met figuren versierde gitaar. ''Creativiteit zit in mij. Het is ook al lang een droom van mij om iets met kralen te doen. Het zat al een hele poos in mijn hoofd om daar iets mee te starten. In augustus raakte ik in gesprek met Martine de Hoog van Hampi (de kralenwinkel die tot voor kort aan het Gerritslanderdijkje was gevestigd). Zij zei: 'Je moet gewoon je droom achterna gaan.' Ik woonde nog in Brabant, en daar was het niet eenvoudig om zoiets te starten.'' Wat daar niet ging, lukte hier wel. ''Mijn ouders wonen al elf jaar in dit huis op Texel. Toen zij het kochten, zat er nog een winkelbestemming op dit pand.'' In het nieuwe bestemmingsplan bleek dat niet meer het geval, maar met toestemming van de gemeente mocht Elly in de voormalige garage op de kop van de De Ruijterstraat haar atelier vestigen, met een galerie voor de verkoop van de tekeningen en kettingen, oorbellen en andere sieraden van kralen.

''Ik heb veel hulp gehad van Martine, van wie ik allerlei kralen heb kunnen overnemen. Dankzij haar weet ik precies wat voor kralen ik in handen heb'', wijst ze op de uitgebreide collectie van kralen, die onder meer gemaakt zijn in India. In haar atelier en galerie die ze op 1 mei officieel heeft geopend geeft ze ook workshops voor het maken van sieraden met kralen en tekeningen. Ook kunnen er kinderfeestjes worden gehouden waarbij kinderen met kralen en tekeningen aan de slag kunnen. Atelier/galerie Elmiezz is gevestigd op Ruyterstraat 1 A in Oudeschild.