Koppeling toeristenbelasting en STIFT blijft mogelijk behouden

De koppeling tussen de toeristenbelasting en STIFT blijft mogelijk toch in stand. Dat blijkt uit een voorstel dat het college samen met TOP, de klankbordgroep van STIFT en nu nog het bestuur van STIFT zelf heeft opgesteld.

De politieke partijen wordt voorgesteld om van elke €1,70 aan toeristenbelasting een bedrag van €0,1544 aan STIFT te bij te dragen. Sinds vorig jaar lag er een raadsbesluit dat STIFT vanaf 2015 een vast bedrag van €375.000,- zou krijgen, maar dat riep de nodige weerstand op. Binnen de toeristische en recreatieve sector waren mensen niet blij dat de koppeling met de toeristenbelasting werd losgelaten. Volgens het oude contract uit 2010 ging er per betaalde overnachting een bedrag van €0,1877 naar STIFT. Dat was toen gebaseerd op een tarief van €1,50 per persoon per nacht met een maximum van vijf aaneengesloten nachten. Inmiddels bedraagt de toeristenbelasting €1,70 met een maximum van zeven nachten.

Het nieuw voorgestelde tarief van €0,1544 is volgens het college gebaseerd op basis van het werkelijk aantal overnachtingen in 2013 (2.429.861 afgerekende overnachtingen) en een uitgangspunt uit 2010 dat STIFT maximaal €375.080,- per jaar ontvangt. Volgens het voorstel, dat woensdagavond 3 juni in een commissievergadering wordt besproken, moet STIFT ook een investeringsstrategie krijgen, komt er een Raad van Toezicht en mogen de overheadkosten in de toekomst maximaal tien procent van het budget voor STIFT zijn. Dat is nu twintig procent en dat wordt door betrokkenen als te hoog beschouwd.

Daarnaast moet ook de indiening van aanvragen worden vereenvoudigd. Het bestuur van STIFT was het eens met de punten, met uitzondering van het punt om een Raad van Toezicht in te stellen. Het geld dat de gemeente jaarlijks aan STIFT beschikbaar stelt, wordt besteed aan toeristische projecten en de toeristische infrastructuur op het eiland.