Verandering op komst bij afvalinzameling

De gemeente gaat vanaf maandag 1 juni afval inzamelen met de nieuwe vuilniswagen met zijbelader. Dat betekent veranderingen in het ophalen van het afval en de containers moeten anders langs de weg worden gezet.

De nieuwe vuilniswagen heeft een hef-arm waarmee containers worden opgepakt en geleegd in de laadbak. De wagen kan daarmee door één persoon bediend worden. Bij de traditionele vuilniswagen zijn drie mensen nodig. Twee zorgen ervoor dat de containers in die wagen worden geleegd. Volgens de gemeente veranderen vanaf 1 juni door de komst van de zijbelader de ophaalroutes en ophaaldagen. Texelaars die straks de zijbelader aan de deur krijgen, moeten de containers voortaan met de handvatten naar de straatkant plaatsen. De gemeente verstuurt nog brieven over de veranderingen. "Daar wordt een sticker bijgevoegd die op de grijze container geplakt dient te worden. Hierop kan men zien hoe de container moet worden aangeboden en wat de nieuwe ophaaldag is." Texelaars bij wie de traditionele vuilniswagen blijft rijden, kunnen de containers op de gebruikelijke manier aan de straat zetten. Wel kan de ophaaldag veranderen. "Ook deze bewoners krijgen een brief met een sticker waarop de eventuele nieuwe ophaaldag staat aangegeven." Bewoners die gebruik maken van een verzamelcontainer of ondergrondse container krijgen een brief waarin de voor hen gewijzigde ophaaldagen van plastic en grofvuil staan vermeld. Alle bewoners van het eiland krijgen van de gemeente de nieuwe afvalkalender die vanaf 1 juni geldt.

Volgens wethouder Frank Kingma heeft de nieuwe zijbelader de mogelijkheid om in het buitengebied containers plat te leggen, nadat ze geleegd zijn. Dat gebeurt niet meer handmatig, maar met bediening vanuit de nieuwe vuilniswagen. Het plat leggen van containers in het buitengebied is gebruikelijk als het waait, anders ontstaat het risico dat een geleegde container de weg opwaait. Vanaf 1 juni zijn er ook veranderingen bij de inzameling van het plastic, dan mogen drank- en zuivelkartons aan het plastic afval worden gevoegd. "Deze kartons worden er door de verwerker bij het sorteren uitgehaald om te worden hergebruikt." De plastic inzameling vindt vanaf juni één keer in de vier weken plaats op dezelfde dag dat de groene container wordt geleegd. Vanaf 1 juni is woensdag de ophaaldag voor grof vuil. De eerstvolgende ophaaldag is woensdag 10 juni.