Eland.
Eland.

"Denk goed na over ecologische gevolgen"

"Berg de ondoordachte en desastreuze plannen voor elanden, wisenten en edelherten zo snel mogelijk op in de la waar ze uit vandaan zijn gekomen." Dat stelt oud-boswachter Kees Bruin in een reactie op de plannen van Han Lindeboom.

Bruin maakt zich onder meer zorgen over het beheer en de mogelijke ongebreidelde groei van kuddes elanden, wisenten of edelherten als die op Texel zouden worden uitgezet. "Die dieren zijn geen vee zoals de huidige grazers die op een normale manier als tamme kuddedieren beheerd worden." De huidige grazers zijn onder meer koeien, paarden, pony's en schapen. Bruin: "Als die wisenten zich vrijelijk voortplanten, dan doemt over een aantal jaren onvermijdelijk de vraag op of er wel of niet aan populatiebeheer moet worden gedaan." Bruin vreest situaties als bij de Oostvaardersplassen en de Amsterdamse Waterleidingduinen waar dieren soms creperen van de honger als er niet voldoende voedsel is. Overbevolking van een groep kan volgens hem ook tot overbegrazing en regelrechte verwoesting van van allerlei begroeiingstypes leiden. "In de Oostvaardersplassen zijn volgens onderzoek van ornitholoog Rob Bijlsma in de loop van tien jaren door de excessieve graasdruk 21 broedvogelsoorten volledig verdwenen. Tel uit je winst. In de Amsterdamse Waterleidingduinen vreten de inmiddels 2000 tot 3000 damherten zoveel ondergroei op dat allerlei kruiden, vlinders en andere insecten aan het verdwijnen zijn." De voormalige boswachter uit Den Hoorn vraag zich af wat er mankeert aan het huidige beheer. Het argument dat de Duinen van Texel zich met elanden, wisenten of edelherten meer onderscheidt van andere nationale parken in Nederland, noemt hij een absurd criterium "om het bestaande beheer van één van de waardevolste duingebieden van Nederland overhoop te halen". Bioloog Arthur Oosterbaan spreekt desgevraagd van een plan dat niet goed doordacht is. "Denk eerst heel goed na over de ecologische gevolgen. Je hebt grote grazers voor een natuurgebied nodig, maar elanden, wisenten of edelherten zijn wilde dieren." Oosterbaan wijst erop dat er veel onderzoek is gedaan naar de ecologische gevolgen van dergelijke dieren en dat het verstandig is daar eerst goed kennis van te nemen. "Je moet ook nadenken over de gevolgen voor het toerisme en de landbouw." Elanden leven over het algemeen in moerasachtige gebieden, waardoor Texel niet het meest voor de hand liggende gebied is. Edelherten zijn volgens Oosterbaan evenmin makkelijk te houden. Wisenten zou wel kunnen. "In de Kennemerduinen leeft een kudde en die doet het goed. Daar moet je echt naar op zoek gaan om die te zien." Bruin is niet enthousiast over wisenten. Volgens hem dreigt dat dier "de nieuwe hype in natuurbeheer" te worden. Elanden kunnen volgens hem een gevaar voor mensen opleveren. "Het Texels duingebied is ook te klein als leefgebied. Een eland heeft een zomergebied van 400 tot 500 hectare nodig en een levensvatbare populatie moet uit minstens vijftig dieren bestaan." Op de social media waren de reacties de afgelopen dagen niet van de lucht.

Lindeboom zelf heeft in een ingezonden brief (pagina 7) laten weten dat het nationaal park hooguit één van de soorten wil. "Het is nog lang niet zo ver. Eerst een studie wat onze mogelijkheden, problemen en oplossingen zijn en dan verdere discussie." De ingezonden brief van Kees Bruin is te lezen op www.texelsecourant.nl.