A.  Doedens, met J. Houter, schrijver van 'De Geschiedenis van de Wadden', geeft in Kaap Skil uitleg over de kopie van de oorkonde uit de tiende eeuw.
A. Doedens, met J. Houter, schrijver van 'De Geschiedenis van de Wadden', geeft in Kaap Skil uitleg over de kopie van de oorkonde uit de tiende eeuw. Foto: Liselotte Schoo

Texel krijgt kopie van oudste oorkonde over eiland

Een kopie van een oorkonde uit de vroeg tiende eeuw beschrijft de goederen van de Dom van Utrecht, opgetekend door de bisschop en zijn opvolgers. 'Ze schreven hun bezittingen op omdat de eilanden werden aangevallen door de Vikingen. Er staat onder meer in dat Texel voor eenderde onder de Dom van Utrecht viel', vertelt historicus A. Doedens, samen het J. Houter schrijver van het boek 'De Geschiedenis van de Wadden' dat vorige week werd gepresenteerd in Kaap Skil. Bij die gelegenheid overhandigde Doedens de ingelijste kopie aan wethouder Eric Hercules. Volgens Doedens is de kopie, die stamt uit de elfde eeuw, de oudste oorkonde waarin over Texel wordt gesproken. 'Hij komt uit het British Museum, waar we onderzoek hebben verricht. Texel wordt geschreven als Texla. De wethouder toonde het stuk woensdagavond tijdens de commissievergadering aan raadsleden en publiek. Hij daagde zijn gehoor uit een nog ouder exemplaar op te sporen. Voor het gerucht dat zich zoiets in het Hoornder kerkje bevindt, heeft Doedens geen bevestiging kunnen vinden.