Onbegrip om parkeerprobleem

Onbegrip bij Rick en Janna Siersma. Na 32 jaar heeft de gemeente besloten om aan de eigenaren van Appartementenverhuur De Vogelensangh aan de Kogerstraat geen bedrijvenparkeerkaart meer te verlenen. Hierdoor dreigt een parkeerprobleem voor de gasten van De Vogelensangh.

"Het beleid van de gemeente is veranderd, daar zijn deze mensen het slachtoffer van", vertelde wethouder Frank Kingma tijdens de commissievergadering. De situatie: In 1981 maakte de gemeente de Kogerstraat volledig autovrij. De toenmalige exploitant van Vogelensangh - familie Visser - maakte toen een afspraak met de gemeente. Omdat parkeren op het eigen terrein niet langer mogelijk was, zou de gemeente jaarlijks vijf parkeerkaarten verkopen. Vanwege deze afspraak is er destijds geen bezwaar gemaakt tegen het verkeersbesluit. Tot dit moment heeft de gemeente - eerst via bewonerskaarten, daarna via bedrijvenparkeerkaarten, zich altijd aan deze afspraak gehouden. Deze zijn altijd verstrekt zonder dat ze op kenteken stonden geregistreerd. De gemeente stopt daar nu dus mee. De familie Siersma hoopt zonder het indienen van een officieel bezwaar tot een oplossing te komen. "Het autovrij maken van de Kogerstraat heeft er toe geleid dat bezoekers niet meer op ons eigen terrein konden parkeren. Dat is niet onze schuld. Wij hoeven niet per se een bedrijvenkaart. Het gaat ons alleen om de maximale twee uur die onze gasten kunnen parkeren met het vignet. Wij vinden het vignet een prima oplossing alleen de twee uur nekt ons bedrijf. Het slagen van ons levensproject mislukt door deze onverwachte houding van B&W", legt een emotionele Janna uit.

De partijen reageerden verrast. Nils Lely (PvdA) vroeg zich af of het wettelijk is toegestaan wat het college doet. Het CDA in de persoon van Ben Zegeren gaf aan zich te schamen. "Het college is er niet voor de burger blijkbaar." D66 vond dat het probleem niet in de raadszaal thuis hoorde, maar de volgende ochtend in het kantoor van de wethouder opgelost diende te worden. De VVD noemde het geval een schoolvoorbeeld van een onbetrouwbare overheid. Verbazing was er bij Texels Belang. "Je kunt niet eenzijdig de regels veranderen, zonder met een oplossing te komen", sprak Jos Timmer van Texels Belang. "De burger mag niet de dupe worden van veranderingen door de gemeente", stelde GroenLinks-voorman Jaap Vlaming. Texels Belang tot slot gaf aan dat voor de oplossing misschien wel een "Vogelensanghvignet" moet komen, specifiek voor dit geval.

Volgens Siersma heeft het college in 2008 en 2014 ook al geprobeerd onder de afspraken uit te komen, maar kwam het er toen tijdig achter dat de afspraken moesten worden nageleefd. Zij hopen dat dit ook nu alsnog gebeurt.