Adjunct definitief weg bij het NIOZ

De wegen van het NIOZ en adjunct-directeur Herman Ridderinkhof scheiden zich definitief. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden in een ontslagprocedure die door het NIOZ was aangespannen. Hij krijgt een bruto-ontslagvergoeding van €75.000,- mee en gaat per 22 mei uit dienst.

NIOZ en Ridderinkhof liggen al maanden met elkaar in de clinch. Het instituut had de adjunct op non-actief gesteld, waarop Ridderinkhof bij de rechter afdwong dat het NIOZ hem weer toegang tot zijn werkplek moest geven. Het NIOZ weigerde en tekende beroep aan. Ondertussen stapte Ridderinkhof opnieuw (en weer met succes) naar de kantonrechter, omdat het NIOZ het eerdere vonnis niet opvolgde. Uit het vonnis van de kantonrechter blijkt dat de verhoudingen binnen het NIOZ al maandenlang ernstig verstoord zijn. De spanningen binnen het instituut zijn opgelopen door geldtekorten en beleidskeuzes die in verband daarmee zijn gemaakt. De uiteindelijke vertrouwensbreuk die ontstond tussen Ridderinkhof en het instituut is echter vooral aan de adjunct-directeur te wijten, zo oordeelt de kantonrechter.


Ridderinkhof heeft volgens de rechter verschillende malen aangegeven geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor beleidskeuzes van het NIOZ. Ook heeft hij zich volgens het vonnis onttrokken aan mogelijkheden in overleg naar oplossingen te zoeken dan wel concessies te doen. Tegelijkertijd heeft hij nagelaten zijn directiefunctie zelf neer te leggen, aldus de kantonrechter, die oordeelt dat Ridderinkhof het zichzelf zo onmogelijk heeft gemaakt verder te functioneren als adjunct-directeur.

Ridderinkhof werkt sinds de jaren tachtig bij het NIOZ. Omdat hij daardoor een wat de rechter een "eenzijdig arbeidsverleden" noemt heeft en bovendien altijd prima heeft gefunctioneerd, krijgt hij van het NIOZ €75.000,- mee. Dat is overigens vele malen lager dan de eis die zijn raadsman bij de rechtbank had neergelegd.


Vlaggen

De gemeente heeft een algemeen verzoek gedaan om morgen (woensdag 20 mei) net als op dinsdag 5 mei de vlag uit te hangen. Dit omdat het morgen zeventig jaar geleden is dat de Russenoorlog tot een eind kwam en dat wordt herdacht. Volgens de vlaginstructies mag de vlag - zonder wimpel - van zonsopgang tot zonsondergang worden uitgestoken.