Politiek wil regie op het eiland houden

Waar het instellen van een Noordkopraad aan de overkant moeiteloos door de gemeenteraden lijkt te komen, lijkt het op Texel toch wat lastiger te liggen. Dat is op te maken uit de raadscommissievergadering van woensdag.

Ondanks de steun van het college, Sterk Texel en GroenLinks is de instemming van de Texelse politiek met het beoogde nieuwe regionale bestuursorgaan allerminst zeker. De Noordkopraad moet een orgaan worden waarin Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen op termijn besluiten nemen over regionale zaken die alle vier de gemeenten aangaan.

De overige partijen willen de beslissingsbevoegdheid namelijk op Texel houden. "Onderwerpen die daar besproken worden komen niet meer in de raad. Dat rijmt niet met het samenwerkingsakkoord van de huidige coalitie die aangegeven heeft samen te willen werken 'waar nodig'. We geven beetje bij beetje onze bevoegdheden weg", sprak Veronne Koot namens Texels Belang. Het idee komt uit de koker van de werkgroep Slim Samenwerken die sinds eind 2013 onderzoekt op welke manier de raden het beste kunnen samenwerken. Volgens een voorstel dat aan alle vier de gemeenteraden wordt voorgelegd, zou er dit jaar een Noordkopraad-in-oprichting moeten komen waarin elke fractie in de vier raden één vertegenwoordiger afvaardigt (in totaal 37 mensen).

De intensievere samenwerking komt voort uit het gegeven dat er ook meer bovenregionale taken op de vier gemeenten afkomen. Marjan de Groot zit samen met Jan Aris Eelman in de werkgroep en drong bij de raad aan op het belang van de raad. "Het is juist een manier om zoveel mogelijk de regie in eigen handen te houden. Ik merk hier angst, maar ik wil meegeven dat we juist meer bevoegdheden kwijtraken als we de krachten niet bundelen. Sterk Texel is niet voor omdat ik in de werkgroep zit, maar omdat we achter de samenwerking staan", sprak ze. Dat de mening van een partij niet die van het werkgroeplid hoeft te zijn bleek uit het statement van Eelman die zich achter De Groot schaarde, terwijl zijn hele fractie tegen was. Burgemeester Giskes benadrukte dat Texel er voor moet waken niet teveel de "What's in it for me-instelling" te hanteren.

"Wij - ik zelf ook - zijn vaak geneigd daarin te vervallen en dat wordt niet gewaardeerd. We moeten andere gemeenten ook eens iets gunnen. Bovendien kunnen zaken als meer werkgelegenheid in de Noordkop ook gunstig zijn voor Texel. Mensen die op Texel geen werk kunnen vinden, kunnen dat misschien wel op reisafstand van Texel." De VVD, het CDA, Texel2010 de PvdA en D66 leken desalniettemin minder enthousiast over de verregaande samenwerking. "Kijk naar de veiligheidsregio. Op dat punt hebben we ook al steeds minder te zeggen", gaf Jur Schuiringa (VVD) aan. De Groot raadde aan om het een jaar te proberen. "Daarna is immers een evaluatiemoment", besloot ze.

In de raadsvergadering van komende donderdag 21 mei wordt er een besluit genomen over de te nemen vervolgstappen inzake de Noordkopraad.