Een van de VOC-panelen die nu op de haven staan.
Een van de VOC-panelen die nu op de haven staan. Foto: Jeroen van Hattum

Tweede leven voor VOC-panelen

Vijf VOC-panelen die tien jaar langs de dijk bij Oudeschild hebben gestaan, hebben een nieuwe plek op de haven van Oudeschild gekregen.

Het gaat om doorzichtige panelen met teksten en gravures die de 'Stichting VOC 2002 Texel' jaren geleden liet maken naar aanleiding van de viering van 400 jaar VOC en 400 jaar Oudeschild in 2002. De panelen stonden sinds 2005 langs de dijk, maar waren op een gegeven moment opeens weg. Speurwerk van Gerard Zijerveld en Wim Boom leerde dat de panelen zonder overleg waren weggehaald en klaar lagen om vernietigd te worden.

De twee wisten dat te voorkomen, maakten de panelen (2,45 meter hoog en 87 cm breed) schoon in de schuur van Boom en ze vroegen toestemming aan de gemeente en hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om ze een nieuwe plek op de haven te geven. Marc Roeper en Lucas Tijssen van Expotise namen het onderhoud voor hun rekening en zorgden ervoor dat de panelen op de wandelboulevard langs de zuiderhaven werden geplaatst.

Woensdagmiddag was de officiƫle onthulling. Ruud Boom, voorzitter van de dorpscommissie van Oudeschild, zei blij te zijn met de interventie van Boom en Zijerveld. "Anders waren de panelen bij De Hamster terecht gekomen."

Nel Eelman, destijds voorzitter van de Stichting VOC 2002 Texel, herinnerde eraan dat de panelen waren aangeschaft met de intentie dat ze een blijvende herinnering aan het VOC-jaar zouden worden. Dat was volgens haar ook een van de voorwaarden van de toenmalige gemeenteraad toen er 86.000 gulden voor de viering van het VOC-jaar werd uitgetrokken.

"Het laten maken van de panelen was ook het laatste wat de stichting heeft gedaan." Vibeke Roeper maakte de teksten die een beeld geven van het VOC-verleden van Texel. TESO en het toeristisch investeringsfonds STIFT deden een financiƫle bijdrage om de panelen een nieuwe plek te geven. Zijerveld zei te hopen dat de panelen een goed inzicht geven in de historie van Oudeschild. 'Hopelijk blijven ze nog jarenlang een trekpleister op de wandelboulevard.'