Geen vervangende plek: Buitelboet sluit

Kinderopvang De Buitelboet gaat sluiten. Op de plek van het huidige onderkomen aan de Burdetstraat gaat Woontij een nieuw Bliedhuus bouwen. Ouders kregen vorige week te horen dat, nu Stichting Kinderopvang Den Helder-Texel er niet in geslaagd is vervangende woonruimte te vinden, de Buitelboet per 1 juli sluit. Medewerkers is naar verluidt ontslag aangezegd, ouders moeten hun kinderen elders zien onder te brengen.

De aangekondigde sluiting heeft bij de medewerkers, maar ook bij ouders voor de nodige onrust gezorgd. Kinderen hechten immers aan hun omgeving, maar zeker aan hun leidsters, met wie ze vertrouwd zijn. Half september 2014 meldde deze krant al dat De Buitelboet, eigendom van Woontij, dit voorjaar vrij zou komen en dat tussen de gemeente en Woontij gesprekken liepen om de bestemming van de locatie aan te passen. De verhuur van De Buitelboet was tijdelijk; de stichting kwam in 2004 voor aanvankelijk een periode van twee jaar in het gebouw van Woontij na het vertrek van Catalpa. De Stichting Kinderopvang Den Helder-Texel die de Buitelboet exploiteert, was op zoek naar een andere locatie. Maar is daar dus niet in geslaagd. De redactie van deze krant heeft de stichting om een toelichting gevraagd, maar ondanks herhaaldelijke verzoeken is daar niet op gereageerd. Gisteravond zijn ouders bijgepraat over de ontwikkeling.

De aangekondigde sluiting heeft in ieder geval voor extra drukte gezorgd bij Kinderopvang De Pepermolen in Oosterend en bij de Olmenhoeve in Den Burg. Angela van Kolthoorn van De Pepermolen. ''We zijn in september gestart met twee groepen, zodat we de baby's nu apart hebben. Dat geeft rust voor de allerkleinsten en voor de peuters kunnen we wat meer activiteiten voor die leeftijd aanbieden. Daardoor hebben we ook ruimte voor meer kinderen en dat komt nu dus goed uit. We hebben het razend druk. Veel telefoontjes, er zijn al heel wat ouders langs geweest om te kijken en er zijn ook ouders die nog langs komen. Zaterdag hebben we kijkdag en ouders kunnen ook gewoon langs komen voor een rondleiding. Voor ouders die Oosterend te veraf vinden, hebben we een speciale haal- en brengservice.'

Ook extra drukte bij kinderomvang De Olmenhoeve, die al een poosje geleden door Stichting Kinderopvang Den Helder-Texel werd ingelicht over de ontwikkelingen. Marleen Keijser: ''Ouders zijn best wel in paniek. Ik begrijp dat het onrust geeft bij bij leidsters en bij ouders. Immers: wat moet je nu? Wij proberen het voor ouders in ieder geval zo goed mogelijk op te lossen. We zijn in gesprek over accommodatie die ons de mogelijkheid geeft om in extra ruimte te voorzien. Ook zijn we bezig om een actieplan op te zetten. Uiteindelijk zijn we ondernemers en kunnen snel schakelen. Er zijn meerdere opties.' In hoeverre dit betekent of één of meer leidsters elders in een kinderopvang op Texel aan de slag kunnen, is nog niet duidelijk.

Het nieuwe Bliedhuus dat op de plek van De Buitelboet komt, moet plaats gaan bieden aan veertien Texelaars met een verstandelijke handicap. Het worden twee gekoppelde woonhuizen van elk zeven appartementen.