De klok in de Burght

Naar aanleiding van het artikel over de klok in de Burght in de vorige krant stuurde stadsbeiaardier Arie Abbenes uit Den Hoorn aanvullende informatie.

De huidige klok mag dan hetzelfde opschrift hebben als de oude klok van Conrad Splinter uit Enkhuizen, het is een eigenlijk een nieuwe klok, volgens modern profiel, van klokkengieter Van Bergen uit Heiligerlee. Ik stuur hierbij de betreffende passage over die klok uit een rapport dat ik enige tijd geleden maakte voor een beiaard in de toren van Den Burg.

De "beschermde M-klok" klok van Den Burg was ondanks zijn beschermde status toch in een Duits metaaldepot bij de glasfabriek in Leerdam terecht gekomen. In oktober 1944 kwamen er berichten dat de klokken uit Leerdam alsnog naar Duitsland vervoerd zouden worden. Het inladen van de klokken in het schip "Hoop op Zegen" ging bepaald niet zachtzinnig, de kraan was kapot gegaan en de klokken werden van de wal af in het schip gegooid. Waarschijnlijk is de klok van Den Burg toen ernstig beschadigd, hergieting was na terugkomst dus pure noodzaak. Er waren meer klokken uit onze buurt aan boord: de luidklokken van Den Hoorn, Huisduinen, Schagen, Westerland en het complete carillon van het Zeeheldenmonument in Den Helder. De eigenaar/schipper van de Hoop op Zegen was niet bereid om dit transport uit te voeren en een onervaren schipper zette na allerlei verwikkelingen, koers naar Emden. Als gevolg van een "ongeluk" zonk het schip op de "Vorm" nabij Urk. Spoedig na de bevrijding werden de klokken geborgen en konden zij terugkeren naar de rechtmatige eigenaren.

Ook de klok van Den Hoorn keerde beschadigd terug. Pas in de vroege jaren negentig werd hij doelmatig gelast. Op het ogenblik ben ik bezig met een artikel over deze bijzondere klok uit ca. 1440 van de Utrechtse gieter Ricout Butendic. Het is de oudste klok van het eiland en heeft bijna de gehele "stedelijke" periode van Texel meegemaakt.