Surftop bij Ronde om Texel

Dorian van Rijsselberghe, Casper Bouman en Kiran Badloe maken zaterdag 6 juni hun opwachting tijdens de Ronde om Texel. De drie surfers doen mee aan het Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen dat tegelijkertijd met de Ronde wordt gehouden.

De drie vormen de Nederlandse surftop. Van Rijsselberghe is heersend Olympisch kampioen windsurfen, Bouman deed in 2008 mee aan de Olympische Spelen en Badloe is de coming man en trainingspartner van Van Rijsselberghe. Voor Bouman wordt het de tweede keer dat hij meedoet aan het Open NK Marathon Windsurfen op Texel. "Vorig jaar lag ik dik op kop, maar na ruim twee uur brak mijn vin af. Ik heb de race uit weten te varen. Het was mijn eer te na om er mee op te houden. De Ronde is een geweldig evenement. Supergaaf. Ik hoop dit jaar op nog ietsje meer wind en een goede vin natuurlijk." Van Rijsselberghe deed in 2013 nog aan de Ronde om Texel zelf mee. Hij stapte toen als invaller op de catamaran van stuurman Gunnar Larsen, oud-overallwinnaar van de Ronde. Van Rijsselberghe: "Het is fantastisch dat ik dit jaar eindelijk de kans heb de Ronde te surfen. Natuurlijk ga ik voor een goed resultaat maar het deelnemersveld is van zeer hoog niveau. Het zal een uitputtingsslag worden voor iedereen. Ik vind het mooi om in één wedstrijd direct te kunnen strijden met mijn vrienden van Texel en andere toppers."

Voor Kiran Badloe, die eerder dit jaar de Princess Sofia Cup in Palma won, wordt het ook zijn eerste deelname aan het open NK Marathon Windsurfen. Badloe: "De Ronde is een fenomeen, het is mooi dat we nu in Nederland zijn om de Ronde te kunnen surfen. Ik kijk er naar uit om in eigen land met zoveel publiek een wedstrijd te varen die zo extreem is. Alleen al de start vanaf het strand bij Paal 17 moet fantastisch zijn." Er kunnen maximaal vijftig surfers aan het evenement meedoen.

De Ronde om Texel kent op 6 juni de 38ste editie. Het zag er dit jaar even naar uit dat de organiserende stichting zou worden opgeheven, maar sinds april zit er een bestuur dat alles op alles zegt te zetten om de Ronde door te laten gaan. De Texel Dutch Open, de Horstocht en de Tocht om de Noord staan eveneens op de planning. Er kunnen dit jaar vergunningtechnisch maximaal 250 catamarans meedoen aan het evenement. De teller stond gisteren op 127 aanmeldingen, van wie ook al diverse Texelaars. Zaterdag 6 juni is tevens de Dag van de Watersport, ter ere van het 125-jarig jubileum van het Watersportverbond. Dat wordt een landelijke watersportdag, waarbij tal van watersportverenigingen activiteiten op en om het water worden georganiseerd. De Ronde om Texel is die dag het evenement in het Waddengebied. Mocht de Ronde zaterdag 6 juni teveel gehinderd worden door het weer, dan kan deze ook verschoven worden naar zondag 7 juni.