Piet Kingma draagt de drumstokken over aan Nish Barnhard .
Piet Kingma draagt de drumstokken over aan Nish Barnhard . Foto: Job Schepers

Spetterend verjaardagsoptreden

In een afgevuld dorpshuis 't Skiltje heeft het dertigjarige Ouderschilder Visserskoor zaterdag een spetterende Slotavond gehouden. Het was tevens de afscheidsavond van de 80-jarige Piet Kingma die het rustiger aan wil gaan doen. Hij droeg net na de pauze zijn drumstokjes over aan Nish Barnhard die de tweede helft achter het drumstel plaatsnam. Kingma blijft als reservedrummer actief.

Het repertoire wat ten gehore werd gebracht bestond uit oude vertrouwde nummers en een flink aantal nieuwe nummers waar de hele winter op geoefend was. Zo kwamen onder meer "Al die willen te Kaap'ren varen", "I am sailing", "De Noordzee" en diverse andere zeemanslieden voorbij. Van de oorspronkelijke groep die dertig jaar geleden begonnen met het zeemanskoor - in 1985 op een bonte avond ontstaan in 't Skiltje - waren zes van hen ook zaterdag onderdeel van het koor. De leden die inmiddels niet meer actief zijn in het koor kregen een uitnodiging om bij het concert aanwezig te zijn. Het Visserskoor had het ensemble Naggerus uitgenodigd voor een gastoptreden direct na de pauze. Terwijl de leden van het koor vanaf de bank achter in de zaal toekeken bracht het kwartet een muzikaal intermezzo. Het was iets tammer dan het Visserskoor, maar een welkome afwisseling. Het Visserskoor had duidelijk goed uitgerust, want nadat Naggerus had afgezwaaid gaven de leden van het koor direct vol gas. Naarmate het optreden vorderde werd de stemming er alleen maar beter op. Het publiek genoot zichtbaar en swingde en klapte uitbundig mee. Bij herkenbare nummers als "Het kleine café aan de haven" van Vader Abraham was ook het gezang uit de zaal duidelijk te horen.


Oude schoolplaten

In het bijschrift bij de foto over de expositie in de Eilandgalerij bleef de intentie onderbelicht. ''Het gaat vooral om de samenhang met de Texelse gebeurtenissen in bepaalde perioden van onze vaderlandse geschiedenis'', meldt Niek Welboren. ''Het is mijn intentie om met deze tentoonstelling een de koppeling zichtbaar te maken voor de (Texelse) bezoeker.''