Politiek bespreekt komst Noordkopraad

De politieke partijen praten woensdag 13 mei in commissieverband over het instellen van een Noordkopraad. Dat moet een orgaan worden waarin Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen op termijn besluiten nemen over regionale zaken die alle vier de gemeenten aangaan.

De Noordkopraad kwam begin dit jaar voor het eerst ter sprake tijdens een bijeenkomst van raadsleden en wethouders van de vier gemeenten in Anna Paulowna. Het idee komt uit de koker van de werkgroep Slim Samenwerken die sinds eind 2013 onderzoekt op welke manier de raden het beste kunnen samenwerken. Volgens een voorstel dat aan alle vier de gemeenteraden wordt voorgelegd, zou er dit jaar een Noordkopraad-in-oprichting moeten komen waarin elke fractie in de vier raden één vertegenwoordiger afvaardigt (in totaal 37 mensen). De Noordkopraad-in-oprichting moet een regionaal adviesorgaan voor de vier gemeenteraden worden. De besluitvorming blijft volledig in handen van de gemeenteraden. De volgende fase is de oprichting van een Noordkopraad zelf in 2016 waarbij volgens het voorstel sprake is van een "niet-vrijblijvende samenwerking tussen de vier Noordkopgemeenten". Een van de aandachtspunten wordt dan overdracht van bevoegdheden van de raden naar de Noordkopraad. Het is aan de werkgroep Slim Samenwerken om daarvoor de rest van het jaar voorstellen uit te werken. Bedoeling is dat die eind van het jaar het levenslicht zien, zodat de raden van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen er besluiten over kunnen nemen.

Bedoeling is dat de Noordkopraad-in-oprichting niet meteen wordt overladen met onderwerpen. Vooralsnog blijft dat beperkt tot de vier thema's van het regionale programma De Kop Werkt: ontwikkeling van de havens in de Kop van Noord-Holland (met een nieuwe veerhaven voor TESO op de lange baan), arbeidsmarkt en onderwijs in de Noordkop, een regionale ambitiekaart en de vraag hoe de gehele Kop van Noord-Holland op de kaart te zetten als toeristisch gebied. Zodra het tot een definitieve Noordkopraad komt, zouden de thema's woningbouw, bedrijventerreinen en sociaal domein (veranderingen in de zorg) aan de agenda moeten worden toegevoegd. De gemeenteraden wordt gevraagd in te stemmen met de voortgang van het proces en om een kwartiermaker in de arm te nemen. Die moet de oprichting van een Noordkopraad verder gestalte geven. Volgens de werkgroep Slim Samenwerken moet daarvoor nog een behoorlijk aantal taken worden verricht en daar komen de raadsgriffiers van de vier gemeenten niet aan toe. De kosten van een kwartiermaker zijn geraamd op €25.000,-. Bedoeling is dat de kosten over de vier gemeenten worden verdeeld en dat er bij de provincie subsidie wordt aangevraagd. De intensievere samenwerking komt voort uit het gegeven dat er ook meer bovenregionale taken op de vier gemeenten afkomen. Het voorstel dat 13 mei op tafel ligt, benoemt ook kort alternatieven voor een Noordkopraad. Die variëren van herindeling tot alles laten zoals het nu is. Den Helder heeft inmiddels 'ja' gezegd en in Schagen konden de partijen zich ook in het voorstel vinden.