Festiviteiten '600 jaar stad'

naar De Cocksdorp/Eierland

Na de opening van de festiviteiten rond 'Texel 600 jaar stad' in Den Burg nemen De Cocksdorp en Eierland zaterdag 2 mei een maand lang het stokje over. Het noordelijk deel van het eiland pakt flink uit. De vele vrijwilligers hebben een uitgebreid programma samengesteld.

Een belangrijk moment waar elke dorpenmaand mee start is de vlagoverdracht. Den Burg brengt de vlag met Middeleeuws vervoer (paard en wagen) naar het begin van Eierland (naar het bord bij de Driehoek, net na de rotonde). Aankomst tijd circa 12.45 uur. Daar wordt er op de vlag geklonken, met een duitje. De vlag vervolgt zijn weg in vervoer uit de twintigste eeuw, conform het thema van De Cocksdorp (een oude legerjeep).

Thema is de herdenking en viering van de Texelse bevrijding op 20 mei. Omdat het vliegveld daar een belangrijke rol in heeft gespeeld wordt dat benut als plaats om daar aandacht aan te besteden. Zaterdag tussen 12.45 en 13.00 uur vliegt daar een Lancaster van de RAF over.

Om ongeveer 13.15 komt de vlag aan in De Cocksdorp. Dan wordt die onder begeleiding van de fanfare, de graaf en de jeep in optocht naar het Eierlandsche Huis gebracht. Daar volgt de officiƫle opening, het gezamenlijk koffiedrinken en de start van de zevenkamp. Om 14.00 uur is de opening van de tentoonstelling over de polder. Deze is de hele maand te zien in het Eierlandsche Huis. Ook start op 2 mei het kunstproject voor de jeugd. Twee dagen werken ze aan een kunstwerk onder leiding van Maurice Christo. Hiervoor kunnen zich nog jongeren opgeven. Zaterdagavond is er feest in het Eierlandsche Huis met livemuziek. Ook de rest van de maand is er veel te zien en te doen.

Op woensdag 20 april, wanneer het precies 70 jaar geleden is dat Texel werd bevrijd, staan allerlei activiteiten op het programma. Centrale plek daarvoor is het vliegveld. Die dag rijdt ook een colonne met oude legervoertuigen vanaf Oudeschild een route over het eiland, die eindigt bij het vliegveld. Meer hierover op pagina 9.