Programma Texel op 4 en 5 mei

Met twee minuten stilte en het leggen van kransen heeft maandagavond 4 mei tegen 20.00 uur de Dodenherdenking plaats bij de Algemene Begraafplaats aan de Kogerstraat in Den Burg.

De Dodenherdenking volgt op de Herdenkingsbijeenkomst die maandag om 18.45 uur in de Burgtkerk aan de Binnenburg wordt gehouden. Daarna is er een stille tocht naar de begraafplaats waar kransen worden gelegd bij de monumenten De Levensboom, Cross of Sacrifice en De Goede Herder. Ter afsluiting van de herdenking worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Dinsdag 5 mei begint om 11.00 uur op de Groeneplaats de viering van Bevrijdingsdag. Een groep fietsers arriveert rond 11.15 uur met het in Wageningen opgehaalde bevrijdingsvuur op de Groeneplaats, vergezeld door een colonne van oude Texelse legervoertuigen. De groep, die 's nachts van Wageningen naar Texel fietst, vertrekt om 11.00 uur bij hotel Den Burg. Daarna rijden legervoertuigen en fietsers via Emmalaan, Bernhardlaan, Kogerstraat, De Zes, Gasthuisstraat, Beatrixlaan en de Keesomlaan naar de Groeneplaats, Burgemeester Francine Giskes ontsteekt daar samen met de fietsers het bevrijdingsvuur.

De rest van de dag zijn er op de Groeneplaats een proeverij, een kinderkermis en stands van Vluchtelingenwerk, Amnesty International en het comité 20 mei dat op woensdag 20 mei herdenkt dat zeventig jaar geleden is dat de Russenoorlog ten einde kwam.