Lodewijk Dros tijdens een eerdere lezing op Texel.
Lodewijk Dros tijdens een eerdere lezing op Texel. Foto: Gerard Timmerman

College: 'Samenhang

natuur en recreatie'

Streven naar versterking van de samenhang tussen natuur en recreatie en het zoeken naar win-win situaties, vergroten van het draagvlak voor natuur en gebruikers daar actief bij betrekken. Dat is in notendop de inzet van de gemeente in het bestuur van Nationaal Park Duinen van Texel, aldus een advies van het college aan de raad.

De gemeente maakt samen met TOP, SBB, Ecomare, IVN en natuurorganisaties het bestuur uit van het NP. ''Een rol die de gemeente in het NP moet vervullen is die van het steeds zoeken naar de balans tussen enerzijds bescherming en behoud van de unieke natuur op Texel en anderzijds het gebruik daarvan. De gemeente kan als algemene democratie een brede belangenafweging hierin maken zodat er een slimme balans ontstaat wat een win-win situatie oplevert voor Texel. Belangrijk is dat we de Texelse samenleving (breed) sterk betrekken bij het handelen op het gebied van natuur. Een sterke betrokkenheid van de samenleving bij natuur zorgt voor draagvlak en begrip.'' Leidend zijn volgens b en w de zogeheten Texelprincipes: 1. Vertrek vanuit natuur en landschap, 2. Ga voor echt Texels en Texels eigen, 3. Koester eenheid in diversiteit, 4. Bloesem in het seizoen, 5. Blijf jutten, pionieren en innoveren, 6. Koppel schoonheid aan schoonheid en 7. Ruim lekker op en haal oerkwaliteit weer boven. De gemeente wil in overleg met gebruikers kennis uitwisselen en nadere afspraken maken over gebruik, gedrag en zonering. ''Niet direct overgaan tot het instrument handhaving. Dit geeft een positiever beeld van het Nationaal Park dan nog sterker in te zetten op handhaving en inperking van gebruik. Richting de toekomst wordt er door deze werkwijze voor een structurele oplossing en daarmee een stevige basis gezorgd. Dit wil niet zeggen dat er geen handhaving plaats zou moeten vinden, maar dit zou het sluitstuk moeten zijn van de aanpak.''

De notitie over de rol van de gemeente in het NP, met als ondertitel ''Samenhang, draagvlak, gastheerschap'' staat op de agenda van de commissie van 13 mei.


Convenant Jeugdzorg

De gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel hebben een convenant getekend met de huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN), de West-Friese Huisartsenorganisatie (WFHO) en de GGD Hollands Noorden. In het convenant zijn afspraken gemaakt over het ondersteunen van de inwoners in de Noordkop bij hulpvragen op het gebied van zorg en jeugd.