Heleen Kruithof.
Heleen Kruithof. Foto: Jeroen van Hattum

'Tijd bij slagerij is omgevlogen'

Of ze misschien zin had om in de winkel te komen werken? Het was een vraag die Heleen Kruithof vijfentwintig jaar geleden van slager Jaap Dros in Oosterend kreeg.

De kinderen waren nog klein, maar het was ook een mooie gelegenheid voor Kruithof om een aantal uur per week te werken. Ze nam het aanbod aan en kwam bij de toenmalige slagerij aan de Peperstraat in Oosterend terecht. Komende vrijdag viert ze haar 25-jarig jubileum bij de slagerij. "Het is omgevlogen als ik er zo op terug kijk."

De 61-jarige Kruithof kwam in 1977 naar Texel om bij Grandhotel Opduin in De Koog te gaan werken. Ze begon er in de bediening en werd vervolgens hoofd van de huishouding. Bij Opduin ontmoette ze haar man Gerard Kruithof die hoofd technische dienst was. In 1985 kreeg hij een ongeluk, waarna hij op een rolstoel was aangewezen. Het aanbod van Dros kwam destijds wel zo gelegen. 'De jongste was toen 3,5 jaar oud. Ik ben toen tien uur per week gaan werken, zodat het te combineren was.' Later bouwde ze het uit naar twintig uur.

Ervaring met het slagersvak had ze niet, maar vanuit haar nijverheidsopleiding in Deventer en haar werk bij Opduin had ze wel de nodige ervaring met hygiƫne. Kennis van voedsel en waren had ze eveneens via haar opleiding opgedaan. "En als ik een keer iets niet wist, dan vroeg ik het wel aan de slager."

Ze werkte in het begin wisselend bij de toenmalige slagerij van Dros aan de Peperstraat en de slagerij op de hoek van de Parkstraat en de Weverstraat in Den Burg. Tegenwoordig is alles in Den Burg geconcentreerd. Het werk is haar altijd goed bevallen. "Het contact met mensen in de winkel is gezellig. Je kent niet iedereen van naam, maar je leert wel heel veel gezichten kennen." Naast de verkoop werkt ze ook mee in de productie dan wel de schoonmaak. "We maken in de slagerij veel producten zelf, dus er is altijd wel wat te doen.''

Heleen Kruithof komt van oorsprong uit het dorp Vries in Drenthe. Als kind kampeerde ze met haar ouders geregeld op Texel. "Daarmee is destijds een band met het eiland ontstaan."