Eén van de vele schoolplaten op de tentoonstelling in de Eilandgalerij, een stad in de Middeleeuwen, geschilderd door G.J. Sijthoff.
Eén van de vele schoolplaten op de tentoonstelling in de Eilandgalerij, een stad in de Middeleeuwen, geschilderd door G.J. Sijthoff. Foto: Collectie Niek Welboren

Oude schoolplaten Eilandgalerij over '600 jaar stad'

In het Historisch Lokaal in de Eilandgalerij heeft Niek Welboren ter gelegenheid van 'Texel 600 jaar stad' een tentoonstelling ingericht over de vaderlandse geschiedenis in relatie tot de Texelse gebeurtenissen. Afgebeeld op tientallen nostalgische schoolplaten van verschillende historieschilder, met een toelichting. Het begint met 'Een stad in de Middeleeuwen', van omstreeks 1400, de tijd dat Texel stadsrechten ontving. Bijzonder zijn ook de platen van een Middeleeuws klooster. Opmerkelijk is hoe schilder Isings, op verzoek van de uitgever of als gevolg van stromingen in het onderwijs, vier varianten schilderde. Op de eerste uit 1912 nog Kartuizer monniken, later te herkennen als Dominicanen. Verder onder meer schoolplaten over kruisridders, belegering van een kasteel, Luther, Michiel de Ruyter, de Muiderkring met Maria Tesselschade, de Hollandse Waterlinie, de walvisvaart, het hof van Karel de Grote, verkeer rond 1930, 'Lente op de akker' over landbouw, 'Op het zetveld bij de steenovens' en - om te eindigen bij de schilder - 'Rembrandt in zijn schildercaemer' uit 1665.