'Meer vrijheid bij keus

leden raadscommissie'

Voor leden van raadscommissies die het woord voeren namens een partij, geldt tot dusver de voorwaarde dat ze tijdens de laatste raadsverkiezingen op de kandidatenlijst van die partij moeten hebben gestaan. D66 wil die voorwaarde schrappen.

Raadsleden hebben veel bij te houden, met name die van eenpersoonsfracties, zoals Sterk Texel, GroenLinks, CDA en D66. Bij commissievergadering wordt mede daarom geregeld het woord gevoerd door partijgenoten die geen lid zijn van de raad, maar wel het vertrouwen hebben van hun partij en fractie. Op de website van de gemeente staan ze vermeld als 'raadvolgers'. Inmiddels is dat een hele waslijst. Texels Belang heeft er vijf, net als de VVD, onder wie overigens Nick Ran, die als vierde op de lijst is doorgeschoven naar de raad toen Hennie Huisman wethouder werd. Ook de PvdA heeft vijf raadsvolgers, Texel2010 twee, D66 vier, het CDA twee en bij Sterk Texel staan er drie. Allemaal politici die op de kandidatenlijst hebben gestaan, die hiervoor officieel aangesteld zijn en de eed of gelofte hebben afgelegd.

Dat D66 het initiatiefvoorstel inbrengt tijdens de eerstkomende raadscommissie op woensdag 13 mei houdt verband met vaststellen eind 2015 van de vernieuwde verordening, waarin het werk van de gemeenteraad en haar commissies en werkgroepen wordt beschreven. Onder het motto ''praten over vergadering'' heeft een werkgroep vanuit de raad hier een aantal keren over vergaderd. De nieuwe verordening vervangt een aantal sterk verouderde voorschriften en voegt dit samen tot één overzichtelijk, zoveel mogelijk gereguleerd en leesbaar stuk. In de praktijk is de werkwijze van de raad en haar commissies al aangepast aan de nieuwe wensen en eisen. Zo zijn er geen thema-commissies meer (Welzijn, Grondgebied en Middelen), maar worden bespreekpunten verdeeld over twee vaste commissieavonden per maand. Ook het vergaderschema is aangepast. Andere zaken, zoals interrupties, worden getest. De voorwaarde dat commissieleden op de kandidatenlijst moeten hebben gestaan, werkt volgens D66 onnodig beperkend. ''Het betekent dat de partij vier jaar vast zit en nieuw, aanstormend talent niet kan inzetten en inwerken door hen woordvoerder van een commissie te maken, bijvoorbeeld op een bepaald dossier.' D66 vindt dat als iemand het vertrouwen heeft van een partij en fractie, dit voldoende is om commissielid te zijn en dat de fracties zelf mogen bepalen wie ze voordragen tot commissielid.