De familie Roeper en de medewerkers voor de nieuwe potstal.
De familie Roeper en de medewerkers voor de nieuwe potstal. Foto: Job Schepers

Unieke samenwerking

Op natuurboerderij Plassendaal aan de Zaandammerdijk in Waalenburg is vrijdagmiddag de nieuwe potstal met bezoekersruimte geopend. Voor Dirk en Mariët Roeper en hun kinderen het einde van een intensieve periode.

Toen de plannen voor Waalenburg ontvouwd werden, verdwenen er veel bedrijven uit het natuurgebied. Niet dat van de familie Roeper. In 2007 gingen zij met Natuurmonumenten in gesprek over een samenwerking. Acht jaar en vele - niet altijd even makkelijke - gesprekken later was het moment om de nieuwe stal te presenteren aan het publiek. "Beide partijen zijn er altijd in blijven geloven en dat heeft geresulteerd in deze prachtige stal", vertelt Dirk. De vader van Dirk hield altijd al rekening met het gebied, zo werd er later gemaaid in verband met de weidevogels. De genomen stap was dan ook een logische. De familie gaat maar liefst 130 hectare natuurgebied beheren (ten opzichte van veertig hectare eerder) en heeft een pachtovereenkomst afgesloten voor 26 jaar. Maar het bedrijf krijgt ook een educatieve en een sociaal-maatschappelijke functie.

"We hebben hier een groep medewerkers met een enorme betrokkenheid bij het bedrijf. We zouden het niet zonder ze kunnen", vertelt Mariët. De jongens - allen met een verstandelijke beperking - worden volledig bij de opening betrokken. Naast de medewerkers zullen regelmatig schoolklassen de boerderij bezoeken. "Wij zijn onderdeel van Boerenklasse, een educatief project dat zich richt op basisscholen. Eerst de Texelse, maar ook steeds meer scholen aan de overkant weten ons te vinden. Het populairst is het voeren van de koeien, maar dat is alleen in de winter. In de zomer hebben we allerlei activiteiten op het land", vervolgt Mariët.

De nieuwe potstal biedt ruimte aan in totaal maximaal negentig kleine en grotere koeien. Een potstal is een stal waarin de mest wordt opgepot. Op gezette tijden wordt de mest bedekt met een nieuwe laag stro. In de meeste stallen werkt men via het drijfmestsysteem dat minder geschikt is voor weidevogels. Door het stro in de ruige mest hebben de weidevogels onder meer genoeg nestmateriaal. "Het is prachtig dat het nu allemaal af is. Dat is te danken aan heel veel mensen. Zoals mijn vader, Jan Buis en Nico Roeper. Ook ben ik ben heel trots op mijn kinderen, door spanningen was het voor Abe en Hannah lang niet altijd makkelijk. Naast mijn moeder die mij altijd van wijze raad heeft voorzien gaat heel veel dank uit aan mijn schoonmoeder Tiny Roeper-Koorn die met haar inmiddels overleden man een prachtig bedrijf heeft opgebouwd, zonder hen was het nooit gelukt. De schuur werd gebouwd door Bouwbedrijf Boon uit De Cocksdorp en mogelijk gemaakt door Provinciale en Europese subsidies.