Piet Scheider, Iet de Ruyter, burgemeester Francine Giskes en Gerard van der Kooi.
Piet Scheider, Iet de Ruyter, burgemeester Francine Giskes en Gerard van der Kooi. Foto: Jeroen van Hattum

Drie lintjes op Texel bij jaarlijkse Lintjesregen

Gerard van der Kooi werd vrijdag met een smoesje om zijn kleinzoon te helpen naar het gemeentehuis gelokt en Iet de Ruyter en Piet Schneider waren voor elkaar in Den Burg uitgenodigd. Alle drie werden ze Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Francine Giskes speldde de drie de koninklijke onderscheidingen op in de raadzaal die goed gevuld was met familie, vrienden en anderen. Giskes prees de drie decorandi als het 'cement van de samenleving' en als mensen die ervoor zorgen dat andere mensen ook leuke dingen kunnen doen. Een speciaal woord van dank was er voor de partners. Schneider en De Ruyter kregen het lintje onder meer voor hun inzet in de feestcommissie van Den Hoorn. Beiden waren zestien jaar actief in de feestcommissie, Schneider was voorzitter en De Ruyter was 'de stem' van de feestcommissie als er bij evenementen gesproken moest worden. Joop Groeskamp, voorzitter van de dorpscommissie van Den Hoorn, zei trots te zijn dat de twee Hoornders onderscheiden waren. Hij wees erop dat ze eigenlijk gestopt waren bij de feestcommissie, maar dat ze met de komst van de viering van Texel 600 jaar Stad in Den Hoorn meteen weer actief zijn geworden om daar ook wat moois van te maken. De Ruyter kreeg de onderscheiding ook voor haar inzet voor het Smartlappenkoor. Ze was 25 jaar geleden oprichter, ze dirigeert het koor, speelt accordeon, zoekt de muziek uit en leidt het koor naar diverse jaarlijkse uitvoeringen. Ze was 25 jaar actief bij ZDH en ze is al 29 jaar actief bij bij volleybalvereniging Tevoko. Ze deed jaren de wedstrijdleiding bij de eilandcompetitie, speelt wekelijks in het team van KLIF 23 in de eilandcompetitie en ze is vaste telster/schrijfster bij de wedstrijden van de Dames 1 van Tevoko. Schneider is sinds 1973 actief op verschillende gebieden. hij was wedstrijdleider bij het Buitentoernooi van Tevoko, oprichter, trainer en coach van de Honk- en solftbalclub Texel en oprichter en organisator van spelmiddagen en andere activiteiten van de koersbalcub Ballorig uit Den Hoorn. Daarnaast was hij 24 jaar spreker bij diverse clubs en verenigingen en hij is kerkenraadslid van de Nederlands Hervormde kerk De Waal, De Koog, Den Hoorn op Texel. Bart Scholten, voorzitter van de kerkvoogdij, sprak van een welverdiende onderscheiding. André van der Vliet, sprekend namens sportend Texel, toonde eveneens zijn waardering voor alle inzet van Schneider en De Ruyter. Hij sloot aan bij de woorden van Giskes dat ze het cement van de samenleving zijn.

Gerard van der Kooi uit Den Burg is veertig jaar lid van de vereniging Oude Dansen Texel, waar hij onder meer penningmeester en voorzitter was. Daarnaast was hij twintig jaar voorzitter van de Stichting Folklore Texel. Onder zijn leiding kwamen tot 2012 jaarlijks de zomermarkten op de Groeneplaats tot stand. Sinds acht jaar is hij kerkenraadslid van de Doopsgezinde kerk en hij was acht raadslid voor de VVD, waarvan vier jaar als wethouder. Frans Visman (doopsgezinde kerk) en Hennie Huisman (VVD) prezen beiden de humor die Van der Kooi aan de dag kan leggen. De dansgroep Oude Dansen was speciaal voor de gelegenheid in klederdracht aanwezig. In de raadzaal werd gezongen voor Van der Kooi en later werd in de hal van het gemeentehuis ook nog gedanst. Het Smartlappenkoor was eveneens aanwezig en trad speciaal voor De Ruyter op. Het koor had toepasselijk een lied dat ooit door Schneider was geschreven.