Ruimere of juist strakkere regels voor verblijfsrecreatie, zoals hier op archieffoto bij Sluftervallei.
Ruimere of juist strakkere regels voor verblijfsrecreatie, zoals hier op archieffoto bij Sluftervallei. Foto: Ton Zegers

Hoe regelen we verblijfsrecreatie?

Welke regelgeving is er voor verblijfsrecreatie, welke ruimte biedt die regelgeving en zijn er regels die de ontwikkeling van gewenste ontwikkelingen belemmeren? Over die vragen gaan drie bijeenkomsten over het beleid voor verblijfsrecreatie. De eerste workshop is op dinsdag 28 april op vakantiepark De Krim, aanvang 19.30 uur.

De gemeente organiseert samen met TOP (Texels ondernemers platform), LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Noord), VVV Texel, SBB (Staatsbosbeheer) en Stichting Kernwaarden drie samenhangende workshops over het beleid voor verblijfsrecreatie. Aan de hand van de resultaten van deze workshops wordt de gemeenteraad geadviseerd over het nieuwe beleid. Ondernemers, inwoners en gasten zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan de workshops. Denk mee over wat perspectief biedt, misstanden tegengaat en de toerist laat genieten. De eerste workshop Verblijfsrecreatie op Texel; hoe regel je dat?' komende dinsdag in De Kiekendief op De Krim gaat in op de veelheid aan regels en beleid maar ook hoe het landschap goed behouden kan worden omdat dit zo belangrijk is voor het toerisme.

Het doel van de bijeenkomst is om alle regels over verblijfsrecreatie voor deelnemers duidelijk te krijgen. Daarnaast onderzoeken deelnemers welke ruimte voor ontwikkeling er binnen die regels bestaat en of er belemmeringen voor ontwikkeling zijn. De tweede workshop is op 4 juni. Daarin worden aanwezigen gevraagd ideeën met elkaar te delen. Los van de regelgeving worden ideeën die belangrijk zijn voor het Texelse toerisme gemotiveerd. De laatste workshop op 23 juni worden ideeën naast de regels en beleidsvisies gelegd. Er wordt gesproken over waar aanpassing nodig is van de randvoorwaarden.

De uitkomsten van de drie workshops worden meegenomen in het advies over de geactualiseerde Nota Recreatie en Toerisme aan de gemeenteraad. Hierin zal duidelijk zijn welke ontwikkelingen mogelijk en noodzakelijk zijn. Het nieuwe beleid zijn de spelregels en speltips voor de ontwikkelingsrichtingen en groeimogelijkheden. De drie workshops over verblijfsrecreatie beginnen steeds om 19.30 uur.