Stormvloedkering kost €43 miljoen extra

De realisatie van een stormvloedkering waarmee de haven van Oudeschild weer aan het dorp vast komt te liggen brengt naar schatting €43 miljoen extra kosten met zich mee. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut Deltares. Het college van b en w stelt de raad voor om €100.000,- uit te trekken en een gespecialiseerd bureau opdracht te geven via fondswerving een belangrijk deel van de kosten te dekken.

Van de ruim 24 kilometer Waddenzeedijk van Texel moet circa 17 kilometer worden versterkt. Er is veel en langdurig onderzoek gedaan naar de manier waarop de dijk het beste veilig gemaakt kan worden voor de komende halve eeuw. Veel wensen en aanbevelingen van Texel zijn daarin meegenomen, waaronder de zandige, buitendijkse versterking van de Prins Hendrikdijk. Het Dijkversterkingsplan waarin precies staat hoe en wat, wordt vanaf 18 mei ter inzage gelegd. Er is nog discussie over de manier waarop de dijkversterking uitgevoerd kan worden rond de haven van Oudeschild. De 'voorkeursvariant' van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is volgens de opdracht van het Rijk sober en doelmatig: de huidige dijk wordt hoger en steiler. Texel wil graag een alternatief, zoals geschetst door Planet Texel en uitgewerkt door ingenieursbureau Amsterdam. In dat alternatief worden de oude havens van Oudeschild omdijkt met daarin een stormvloedkering, een soort sluis. Daarmee zou het dorp weer aan de haven komen te liggen. Die variant kreeg bijval vanuit het dorp, de ondernemers en ook de gemeenteraad. Dat alternatief is in opdracht van hoogheemraadschap en gemeente doorgerekend, waaruit blijkt dat er €43 miljoen extra op tafel moet komen. Dat bedrag is een stuk hoger dan in eerdere berekeningen die de gemeente heeft laten maken, maar weer veel lager dan het investeringsbedrag dat het hoogheemraadschap eerder had ingeschat. De keus is aan de gemeente of het die extra kosten voor dit doel wil dragen. Maar het ligt voor de hand dat Texel dit bedrag niet alleen kan ophoesten. Bovendien zijn er nog meer ambities. Zoals de nieuwe sporthal, waarmee naar schatting €7 miljoen is gemoeid. Mogelijk brengt de uitvoering van andere ideeën uit Planet Texel ook hoge kosten met zich mee. Ook wordt onderzoek gedaan naar een schoolcampus in Den Burg, waarvan de bouw de nodige miljoenen zal vergen.

Het college legt de raad voor te besluiten om het hoogheemraadschap uitstel te vragen en – als dat uitstel verleend wordt- die tijd te benutten om naar financiering te zoeken op basis van een ruimtelijk-economische uitwerking. Bovendien wordt bekeken of door aanpassing van het ontwerp kostenreductie mogelijk is. Hiervoor wordt een gespecialiseerd bureau in de arm genomen, waarvoor een budget van €100.000,- wordt vrijgemaakt. De raad wordt ook gevraagd een principe-uitspraak te doen over een gemeentelijke bijdrage aan de uitvoering van de alternatieve variant. Een andere, aanzienlijk mindere optie, om haven en dorp meer aan elkaar te verbinden, is de coupure. Dit is een opening in de dijk, die bij hoog water kan worden afgesloten. Het aanbrengen kost naar schatting enkele miljoenen.