Ondernemingsraad NIOZ eist adviesrecht

De Ondernemingsraad (OR) van het NIOZ stapt naar de rechter als directie en bestuur de procedure tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met adjunct-directeur Herman Ridderinkhof voortzetten. Over dit ontslag zou vandaag in Alkmaar een rechtszaak dienen.

Volgens de OR, die zich juridisch laat adviseren door De Voort Advocaten, gaat het NIOZ voorbij aan het adviesrecht van het OR, dat geldt bij het 'voornemen tot ontslag' van een bestuurder. Bestuur en directie hebben volgens de OR verzuimd om het besluit tot ontslag van Ridderinkhof voor te leggen aan de OR. Daarmee handelt het NIOZ volgens de OR in strijd met artikel 30 van de Wet op de OR. De OR verzoekt bestuur en directie de procedure tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op te schorten en (indien gewenst) alsnog een adviesaanvraag bij de OR in te dienen.''Hierin dienen de beweegredenen van het voorgenomen besluit te zijn vermeld en dienen gegevens te worden verstrekt over het voorgenomen ontslag.'' Als hiertoe niet wordt overgegaan, start de OR een spoedprocedure bij de kantonrechter. 'In een dergelijke procedure zal de OR ook het ontslag van de heer Ridderinkhof kunnen laten terugdraaien vanwege schending van zijn adviesrecht. Vaste rechtspraak wijst uit dat een dergelijke vordering in de regel wordt toegewezen.' De OR wilde donderdag uiterlijk 14.00 uur een antwoord. Een afschrift van de brief is verzonden naar de rechtbank.


Boogieweekend

Paracentrum

Bij het Paracentrum Texel staat dit weekend de Kingsday Boogie op het programma. Dit weekend zijn er - indien het weer het toelaat - op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag tussen 9.00 uur en 19.00 uur meer springactiviteiten dan normaal. "Er zullen veel meer sprongen zijn en er worden drie vliegtuigen ingezet. Het zal hierdoor een stuk drukker zijn", vertelt Jan Boyen Rienks van het Paracentrum.


Film Oranjewoudt

Kaap Skil vertoont vanavond om 20.00 uur de documentaire 'De ondergang van het fregat Orangewoudt'. Wat gebeurde er op 8 juli 1758? Eén van de vragen waarop duiker Hans Eelman antwoord probeert te krijgen. Andre Jansen en Karolien Maris maakten de documentaire. Reserveren gewenst (info@kaapskil.nl).