NIOZ: Onderzoek alle facetten oceanografie

'De door Dhr. Riegman gesignaleerde voorkeurbehandeling van de groep organische biogeochemie onder leiding van prof. Sinninghe Damsté is aantoonbaar onjuist.' Aldus reageert het NIOZ op kritiek zoals die vrijdag in 'Wat ik zeggen wou' is geuit.

Ook reageert het instituut met onderstaande verklaring op het nieuws dat prof. W.P.M. de Ruijter uit onvrede over het op non actief stellen van adjunct Herman Ridderinkhof is opgestapt als voorzitter van de wetenschappelijke begeleidingscommissie van het NIOZ. (zie pagina 5).

''Het NIOZ is een oceanografisch onderzoeksinstituut dat onderzoek doet in alle facetten van de oceanografie; van estuaria tot aan de open oceaan en van verleden tot heden met een duidelijke extrapolatie naar de toekomst. De door Dhr Riegman in de vorige TC gesignaleerde voorkeurbehandeling van de groep organische biogeochemie onder leiding van prof. Sinninghe Damsté is dan ook aantoonbaar onjuist. Wel is het zo dat prof. Sinninghe Damsté en zijn directe collega prof Schouten het afgelopen decennium vele nationale en internationale prijzen en onderzoeksubsidies hebben binnengehaald, wat uiteraard heeft geresulteerd in de uitbreiding van hun 'domein' binnen het NIOZ. Het binnen onze muren hebben van deze op wereldtop niveau acterende groep heeft het instituut veel prestige gebracht, net als overigens het onderzoek van Spinoza laureaat prof Theunis Piersma aan het belang van waddensystemen voor trekvogels. Het is een misvatting dat 'Geo'-onderzoek bij het NIOZ staat voor het niet of weinig gebruiken van ons oceaanonderzoekschip de 'Pelagia'. De meeste van onze geologen verrichten onderzoek in de tegenwoordige tijd in de oceanen, bijvoorbeeld het onderzoek naar de mogelijke gevolgen van diepzee mijnbouw, het onderzoek aan koudwaterkoraalriffen voor de kust van West-Europa en het belang van ijzerrijk woestijnstof voor de bloeien van plantaardig plankton in de oceanen. Er dient een goede balans te zijn tussen enerzijds excellentie van onderzoek en anderzijds het gebruik van de NIOZ faciliteiten zoals de onderzoeksschepen, waarbij een instituut als het NIOZ in de breedte de oceanografisch belangrijke aspecten namens Nederland als maritiem land bij uitstek dient af te dekken. Die balans is voortdurend in onze aandacht, mede in nauw contact met buitenlandse partners, waarbij de ons omringende West Europese landen van groot belang zijn. De problematiek rond de adjunct directeur prof. Herman Ridderinkhof van het NIOZ is van persoonlijke aard en is voorgelegd aan de rechter. Het NIOZ vindt dan ook dat terughoudendheid in deze zaak gepast is en acht het niet juist om dit proces via de media te voeren.''

Na de uitspraak van de rechter is Ridderinkhof maandag weer aan het werk gegaan. Het NIOZ geeft daarmee gehoor aan het vonnis dat voor elke dag dat hij niet werkte het NIOZ €1250,- moest betalen en hetzelfde bedrag als niet aan het personeel zou worden geïnformeerd dat hij zijn werk weer zou hervatten. Ook dat laatste is gebeurd.