Bezwaren tegen parkeerplaatsen en huisje Anja Hoeve ongegrond

Bezwaren van omwonenden tegen het nieuwe vakantiehuisje bij Anja Hoeve aan de Westerweg zijn door de Raad van State ongegrond verklaard.

Dat gebeurde tijdens de behandeling van de beroepen tegen het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. De omwonenden hadden beroep aangetekend tegen het nieuwe vakantiehuisje van de familie Huisman en de toestemming voor zeven parkeerplaatsen aan de Bakkenweg. Volgens de bezwaarmakers vielen de parkeerplaatsen niet onder het zogeheten projectbesluit dat het college (zonder de persoonlijk betrokken wethouder Hennie Huisman) in 2012 verleende. De Raad van State zegt de bezwaarmakers niet te kunnen volgen in het betoog dat de zeven parkeerplaatsen niet onder het projectbesluit zouden vallen. Volgens het rechtsorgaan maakten vijf bestaande en twee nieuwe parkeerplaatsen '"integraal en materieel onderdeel uit" van de aanvraag en de besluitvorming.

De gemeenteraad heeft volgens de Raad in "alle redelijkheid" voor de Bakkenweg kunnen kiezen. Dat was verkeersveiliger dan de Westerweg waar meer verkeer voorbij komt en harder mag worden gereden. Wat het nieuwe vakantiehuisje betreft, stelt de Raad van State dat "de bebouwing zo geclusterd mogelijk is gerealiseerd". De omwonenden hadden bij het rechtscollege aangekaart dat de uitbreiding van het recreatieve bestemmingsvlak en het bouwvlak tot 'verstening en deconcentratie van bebouwing' leidde. Wat vermindering aan uitzicht en aantasting van de omgeving betreft, stelt de Raad van State dat "er geen recht op blijvend vrij uitzicht' bestaat". Volgens het rechtsorgaan is het "feitelijk verlies aan uitzicht gering", omdat eerder op de plek van het huisje een houtwal en een kippenren stonden. Wat de parkeerplaatsen betreft is er volgens de Raad van State wel sprake van enige verlies van uitzicht voor een aantal omwonenden.