De dansgroep China, kinderen uit groep 4 van de basisschool, tijdens de voorstelling van Artex.
De dansgroep China, kinderen uit groep 4 van de basisschool, tijdens de voorstelling van Artex. Foto: Jeroen van Hattum

Zoektocht naar een gouden munt

Het kwam allemaal voorbij in de tweejaarlijkse dansvoorstelling van Artex die zaterdagavond en zondagmiddag in de Burgemeester De Koninghal werd opgevoerd. Liefst 22 dansgroepen stonden op het podium. De circa 220 deelnemers (4 tot 55 jaar oud) kregen herhaaldelijk en terecht applaus van de zaal die beide keren vol zat.

De voorstelling, met de naam 'Texel en het Mysterie van de Gouden Munt' speelde zich af rond een gouden munt die tijdens een storm was aangespoeld. Een jutter vond de munt en trok daarna over het eiland om de herkomst te achterhalen. Het werd fraai in beeld gebracht door meiden uit groep 1/2 die als de dansgroepen Skuumkopjes en Meeuwtjes als eersten op het podium stonden. Daarna was het de beurt aan meiden uit groep 7 van de basisschool (streetdance) om, voorzien van lichtjes aan de handen, als Vuurtorenlichtjes over een verduisterd podium te dansen. Op de achtergrond was een groot doek (12 bij 5 meter) waarop toepasselijk de vuurtoren, de duinen en de zee waren afgebeeld.

Meiden uit groep 6 (streetmix) deden de jutters na, meiden uit groep 3 van de basisschool (dansmix) stonden als Zeewier op het podium en de kinderen van de zumbalessen vertolkten de Gouden Munten. Aan de hand van Sophie de Jong, die de jutter speelde, begon de zoektocht naar de herkomst van de munt. Die voerde langs Badgasten (een dans uitgevoerd door streetdancers van groep 7/8), Bediening van een restaurant (streetdance van de leeftijdsklasse brugklas en tweede klas OSG), Vogelverschrikkers (tweede en derde klas OSG), Kauwtjes (streetdance derde klas OSG) en dames van de moderne dans die als Witte Wieven dansten. Bij elke dansgroep was te merken dat er veel zorg was besteed aan de kleding, de grime en de haardracht.

De zoektocht leidde uiteindelijk naar Kaap Skil en de haven van Oudeschild. Dat werd uitgebeeld door de dansgroep Matrozen (groep 5 streetmix), meiden van groep 8 (streetmix) die Vissen nadeden en de vijfde klas OSG (streetdance) die de voorstelling Visnetten neerzetten. Daarbij kwamen echte stukken visnet het podium op. Volgens het verhaal, verteld door Els Wennekendonk, ging de jutter in de haven aan boord van een schip, maar dat verging jammerlijk tijdens noodweer. Dat werd door licht- en geluidstechnici Rikus Kloosterhuis, Ronald van Bommel en Wesley van Bommel uitgebeeld met knipperende lampen en geluidseffecten die de indruk van echt onweer wekten.

Het noodweer werd meteen afgewisseld met sierlijk klassiek ballet van een groep dansers die Sterren voorstelden. Het vergaan van het schip bleek een droom van de jutter, maar het leidde haar wel langs China (een dans van leerlingen uit groep 4), de voorstelling Storm en Regen (streetdance van jongvolwassenen), Piraten (streetdance van de tweede en derde klas OSG), Papegaaien (moderne dans), Afrika (streetdance) en India (streetdance).

Tegen die tijd was de herkomst van de munt ook duidelijk: die bleek uit 1415 te komen, het jaar dat Texel stadsrechten kreeg. Dat was het moment om de jongensgroep zijn debuut op de dansvoorstelling te laten maken. Op muziek van Bruno Mars en Mark Ronson toonden zij als Stadswachten hun vaardigheden en dat werd, net als de andere voorstellingen, royaal met applaus beloond. Organisatoren Roos Bakker en Lisette Boeijen van Artex waren blij met de jongensgroep: twee jaar geleden was zo'n groep nog als wens geuit.

Boeijen en Bakker keken terug op een geslaagde voorstelling en zeiden erg blij te zijn met de hulp die ze van alle kanten hadden gehad bij onder meer het maken van de kledingstukken en het decor. Tijdens de voorstellingen zelf waren er in de kleedkamers diverse ouders actief om de kinderen daar bezig te houden met voorlezen en activiteiten totdat ze naar het podium mochten. "Zonder al die inzet was dit niet voor elkaar gekomen."