Georgisch beeld naar museum op vliegveld

Het was nog even spannend tijdens de raadsvergadering, maar het 'In vrede spelend kind' gaat definitief naar het Luchtvaart- en Oorlogmuseum op het vliegveld in Eierland.

Coalitiegenoten PvdA en VVD waren woensdagavond tijdens de raad van plan mee te gaan met een amendement van Texel 2010 om het beeld in De Koog te houden, waardoor een politieke meerderheid voor De Koog leek te ontstaan. Na een uitgebreid betoog van wethouder Eric Hercules en een schorsing besloot de PvdA alsnog voor het LOMT te kiezen.

Dries Veltkamp (PvdA) verwoordde in eerste instantie de verbondenheid van De Koog met het beeld, waar het sinds 1981 heeft gestaan, als reden om voor De Koog te kiezen. Nick Ran (VVD) sprak eveneens de voorkeur voor De Koog uit. De stellingname wekte verbazing bij de andere fracties, omdat het college op basis van diverse adviezen weloverwogen voor het LOMT had gekozen. Jaap Vlaming (GroenLinks) vond het niet van veel respect getuigen om daar als raad aan voorbij te gaan. Hij merkte op dat de coalitiepartijen het eigen college niet steunden en de oppositiepartijen wel. Volgens Edo Kooiman (Texels Belang) hadden de partijen het college niet op pad hoeven te sturen om advies in te winnen als er toch al een voorkeur voor De Koog was.

Na de schorsing vertelde fractievoorzitter Alfred Schaatsenberg dat de plaatsing van het beeld voor de PvdA een moeilijk verhaal was, maar dat de partij toch meeging in het besluit van het college om het beeld bij het museum te plaatsen. Volgens Schaatsenberg was het onder meer de vraag of het beeld wel zou passen in dorpshuis De Hof in De Koog.

Hercules stelde in zijn betoog onder meer dat het beeld symbool staat voor de gedeelde oorlogsgeschiedenis van Texel en Georgiƫ en dat het thuishoort in het verhaal van de Georgische Opstand. In het museum wordt daar de nodige aandacht aan besteed. Hercules gaf toe dat hij de discussie over de plek voor het beeld in eerste instantie net als anderen 'geneuzel' had gevonden, maar dat hij later tot de conclusie was gekomen dat het beeld juist een stevige discussie waard was. Hij kon zich de verbondenheid van De Koog met het beeld voorstellen, maar de Georgische Opstand ging volgens hem het hele eiland aan. 'We moeten verder kijken dan de dorpsgrenzen.' Recent contact van Maria de Graaf met Gia Japaridze, de maker van het beeld, had geleerd dat de Georgische kunstenaar zich goed kon vinden in het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum en dat speelde ook een rol mee in de uiteindelijke keuze.