Rietdekkers aan het werk bij de restauratie van de boet Hemmerweg 6, één van de tien in het boek 'Van oud naar nieuw'.
Rietdekkers aan het werk bij de restauratie van de boet Hemmerweg 6, één van de tien in het boek 'Van oud naar nieuw'. Foto: Ben van Geuns

Restauratie boeten in woord en beeld

Een paar muurtjes, waarin wat boompjes groeiden. Veel meer resteerde er niet van de schapenboet in De Hemmer. Zoals ook andere boeten in verval waren geraakt. De boet in De Hemmer is inmiddels volledig gerestaureerd, net als veel andere.

De restauratie van tien boeten, mede mogelijk gemaakt met geld uit het Waddenfonds, is terug te lezen in het boek 'Van oud naar nieuw', geschreven, door Ben van Geuns uit De Koog, die ook de foto's in deze geïllustreerde uitgave maakte. Hij volgde de restauratie van dichtbij. Hij dook in de historie en tekende de bijzondere verhalen van de eigenaren op. Zoals die aan de Hemmerweg, eigendom van de doopsgezinde gemeente en gepacht door Jacob en Jannechien Roeper van De Kamp. Gebouwd tussen 1880 en 1897, concludeert Van Geuns uit naspeuringen. Hij spitte in archieven, oude kranten, het Boerderijenboek, haalde informatie uit andere bronnen en sprak met veel Texelaars. Onder andere met (inmiddels oud-)wethouder Visman, die Monumenten in zijn portefeuille had en penningmeester van de doopsgezinde kerk. Over de boet vertelt hij: 'Het is een waardevol stuk voor het Texelse landschap. Als kerk heb je de verplichting de boet te renoveren en te onderhouden. De kerk heeft ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. en die houdt niet op bij de deur. Natuurlijk heeft de subsidieregeling van het Waddenfonds ook geholpen. Met name dorpsherstel heeft er veel aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen.' Foto's tonen het restauratiewerk aan deze boet, metselaar Hans Legierse, aannemer Wouter van Strien en rietdekkers Zoltan en Ference uit Hongarije, die werken voor Axel Wetsteen. Op eerste pinksterdag 2013 is een speciale kerkdienst in de boet, geleid door voorganger ds. Hans Marseille.

Verderop het verhaal over de boet van Harry Bakker aan de Hemmerweg. Ook hier zijn bergen werk verzet om deze boet weer in ere te herstellen. Werktekeningen worden gemaakt door Gerard Huisman van Architektenburo Uriot & Veeger, de restauratie uitgevoerd door John Verus en Peter van Sikkeleras. Van Geuns neemt geregeld een kijkje. 'Het is fijn op te merken dat ik mij welkom voelde bij deze jongens. Tijdens mijn vele bezoekjes gedurende de gehele renovatie was er nooit chagrijn of ergernis. John Verus wees mij geïnteresseerd op de zeer bijzondere vondsten uit de boet, waarvan hij wist dat ik daar graag foto's van maakte. Harry Bakker kwam vaak langs om naar de vorderingen van zijn boet te kijken en hielp graag mee.' Van Geuns was er ook bij toen de boet op die zonnige vrijdagochtend in juli 2013 officieel werd geopend. 'Als makke schapen lopen we de boet in en luisteren naar het verhaal van Harry en naar de voordrachten van de personen die Harry aanwijst. Dan valt Jan Veeger de eer te beurt het officiële gedeelte te verrichten. Plechtig ontgrendelt hij de wagendeuren. Mooi is ook het verhaal van de boet Mosselweg 4 op Oost, waarvan ook alleen de muren nog stonden, van Wil Heiligers en Renee Toonen van Nescio. De schrijver zocht hen op. 'Het is altijd reuze aangenaam om zo relaxed en hartelijk te worden ontvangen en ik voelde me vrij om in gesprek te gaan. Elke Vermeulen van Dorpsherstel haalde hen over de streep. 'Als je nu niet ja zegt, dan is volgend jaar het geld er niet meer!' De restauratie gebeurde door Duin Bouwbedrijf. Zaterdag 18 april signeert de schrijver zijn boek in De Rode Boet, Westerweg 11. Aanvang 15.30 uur. Het kost €24,50, zaterdag €19,50.