Willem Broens bij het schilderij 'Salomons oordeel' in zijn atelier.
Willem Broens bij het schilderij 'Salomons oordeel' in zijn atelier. Foto: Joke Witte

Festival 'Circus van de geest'

Het schilderij stond al een paar jaar bij hem in het atelier aan het Achterom in Den Burg en Willem Broens had eigenlijk geen idee wat ermee te doen.

Het schilderij 'Salomons oordeel', dat jarenlang in het oude gemeentehuis hing, trok wel de aandacht van bezoekers en geregeld ging het gesprek erover. Op een dag had Broens Michiel Pam over de vloer en opeens vroeg Broens hem of hij het schilderij in muziek zou kunnen spelen. Pam draaide daar zijn hand niet voor om, waarna Broens wist wat te doen met het schilderij. Het leidde tot de organisatie van het kleine festival 'Circus van de geest' dat zaterdagavond 18 april om 20.30 uur begint in dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn. Schrijvers, musici, wetenschappers en andere deskundigen gaan allemaal op een eigen manier nader in op 'Salomons oordeel'. De jazzband van Michiel Pam, Hans van Veller, Mathieu Vulto en Wobbe Visser geeft een optreden op basis van het schilderij, schrijver Frans Thomése wijdt er een column aan en dichter Henry Sepers draagt tijdens het festival een beeldgedicht voor dat aan het werk is gewijd.

Bouwe Kuipers en Marcel Wernand treden op als De Bowema's, kunstkenner Auke van der Werff gaat dieper in op het schilderij, evenals teratoloog Pieter de Nijs. Teratologie is de wetenschap van aangeboren misvormingen. Ronny Kaczor is aanwezig als grafisch designer om het schilderij om te zetten in een mangatekening, Jacob Jan Brouwer treedt op als singer-songwriter en Bas ten Hove geeft als performer een eigen kijk op het schilderij. Vier danseressen (Danielle, Lente, Femke en Caleta) verzorgen onder aanvoering van Klarina Combé een uitvoering en er wordt aan het festival ook meegewerkt door Joke Witte, Jan Bakker en Guido Schuijl. De entree bedraagt €10,-. Belangstellenden kunnen reserveren via jokewitte@gmail.com. De kaartverkoop is zaterdagavond in De Waldhoorn contant aan de kassa. Het schilderij kwam in handen van Broens, nadat het beschadigd was geraakt toen het voor opslag werd opgerold. Hij toonde interesse in het beschadigde werk en twee weken later stond het in zijn atelier. Broens zette het anderhalf bij twee meter grote werk met lijmklemmen vast aan een stalen frame, zodat het werk alsnog een functie had.