Jeugdkoren treden samen op

Het dertigkoppige jeugdorkest van de Gemeentelijke Muziekschool Bloemendaal Jaap Prinsen en het Fortissimo jeugdorkest van Artex geven in het weekend van 30 en 31 mei en op 13 en 14 juni twee gezamenlijke orkesten.

Het jeugdkoor van Artex staat onder leiding van Loes Bakker, het koor uit Bloemendaal van Annelies Smit. De twee orkesten studeren een gezamenlijk programma in. Op zaterdag 30 mei verzorgen ze om 17.00 uur een gratis concert in de Burght te Den Burg. Zondagochtend geven de orkesten om 11.00 uur acte de presence in Ecomare, om daar een concert te geven tussen aquaria en zeehonden.

In het weekend van 13 en 14 juni gaat het Artex-jeugdorkest naar Bloemendaal. Daar zal men samen repeteren, samenspelen op ongewone locaties, een echt concert spelen en logeren bij gastouders. Texelse muzikanten tussen 10 en 15 jaar die langer dan drie of meer jaar les hebben en die niet in het Fortissimo-orkest spelen maar graag een keer met dit grote jeugdorkest (met veel violisten) meespelen worden uitgenodigd om mee te doen. Deelnemers dienen zich per omgaande op te geven, om met dit project met het Fortissimo te repeteren.

Dit kan via de Artex-website of mail adm@artex-texel.nl. De kosten voor het weekend 30-31 mei zijn € 25,-, incl. zondagochtend-concert in Ecomare. Repetities zijn op dinsdagmiddagen van 16.00 tot 17.00 uur. Voor de reis naar Bloemendaal zijn er alleen kosten van openbaar vervoer en de boot.


Varen met platbodem

Voor liefhebbers is er dit seizoen op de Texelstroom de cursus 'Leren varen op een platbodem'.

Oudeschild is de thuishaven van loodsbotter Texelstroom. Een varend monument, gebouwd in 1906 om loodsen van en naar de grote zeeschepen te vervoeren. Dat gebeurde in die tijd nog zeilend, motoren kwamen pas later. Deze botter heeft jarenlang haar taak uitgevoerd, waarvan vele jaren voor de kust bij Texel en Den Helder. De cursus bestaat uit twee avonden theorie en praktijk en een vaarmiddag op de Texelstroom om het geleerde in de praktijk te brengen. De cursusdata zijn: 12 en 19 mei 2015. De dag voor de vaarmiddag wordt in overleg met de cursisten vastgesteld. Bij veel belangstelling wordt deze cursus in september herhaald. De cursus is gratis om de mogelijkheid te bieden de Texelstroom en haar vrijwilligers goed te leren kennen. Opgave via e-mail texelstroom@gmail.com of telefonisch bij R. van IJsseldijk-Smith telefoon 0222-313397. Of kom kijken op woensdag als de vrijwilligers aan het klussen zijn.