Brendan de Graaf en Rikus Kieft begeleiden koningin Máxima bij de houtkachel.
Brendan de Graaf en Rikus Kieft begeleiden koningin Máxima bij de houtkachel.

Máxima bezoekt TexelEnergie

'Het was zeker geen beleefdheidsbezoek, maar een goed inhoudelijk gesprek.' Zo typeert president-commissaris Rikus Kieft het bezoek dat koningin Máxima donderdag bracht aan Texel.

De majesteit was volgens Kieft goed op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van energie, waardoor het een goed besteed uur werd op het kantoor van TexelEnergie aan de Binnenburg in Den Burg. Brendan de Graaf, oud-directeur van TexelEnergie en tegenwoordig actief bij de Duurzame Energie Unie in Amsterdam, en Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank waren eveneens aanwezig. Knot is voorzitter van de Stichting Koning Willem I die vorig jaar de Koning Willem I Plaquette toekende aan TexelEnergie. Het bezoek van koningin Máxima kwam voort uit de toekenning van de landelijke duurzaamheidsprijs. Tijdens het gesprek ging het volgens Kieft onder meer over landelijke wetgeving en knelpunten waar de energiecoöperatie soms tegenaan loopt. De koningin en Knot bezochten ook de houtkachel van de '99' in de Mars. Er werd binnen een kijkje genomen hoe daar houten pellets worden verbrand voor verwarming van de huizen in de omgeving. 'Daar hebben we het ook nog gehad over Purmerend waar een soortgelijke stadsverwarming is gerealiseerd, maar dan met een factor tweehonderd. De basis is hetzelfde.' Na afloop was op het eiland al snel verbazing te horen dat de koningin op bezoek kwam, terwijl TexelEnergie zelf al langere tijd kampt met administratieve problemen en diverse Texelaars op de eindafrekening wachten. Volgens Kieft stonden die punten ook op de gesprekslijst, maar ging het er maar kort over.

TexelEnergie is inmiddels begonnen met het versturen van de eindafrekeningen die als gevolg van problemen met de administratie waren blijven liggen. De administratie is sinds een tijdje in handen van de Duurzame Energie Unie die aan meerdere lokale energiecoöperaties gas en stroom levert. Tijdens een extra informatieavond een paar weken geleden werd gesteld dat de afrekeningen uiterlijk eind deze maand moeten zijn afgehandeld, anders bestaat de kans dat de Autoriteit Consument & Markt ingrijpt. Kieft verwacht dat het lukt alle afrekeningen te versturen.