Oosterend wint Koersbaltoernooi

Oosterend heeft het Texels Kampioenschap Koersbal op haar naam geschreven. Na de finale - vrijdagmiddag in sporthal Ons Genoegen - kwam het team uit op een gemiddelde van 5,4. Achter Oosterend eindigde De Cocksdorp als tweede (gemiddelde 4,296), Den Burg als derde (3,83), Den Hoorn als vierde (3,666) en Oudeschild werd vijfde (3,333).

Bij koersbal gaat het er om wie zijn - aan één kant afgevlakte - bal het dichtstbij het witte balletje krijgt. Wanneer het team het witte balletje achter de witte lijn aan het einde van de mat krijgt, heeft het alweer een punt extra binnen gesleept. Als dit het geval is zijn er ook met de overige drie ballen van het team dubbele punten te halen, waarmee er een maximumscore van zeven ontstaat. Koersbal is wel te omschrijven als een mix van curling en jeu de boules. De afgevlakte kant vergt de nodige vaardigheden van de spelers. Wie de bal gewoon rechtuit rolt, ziet zijn bal zeker naast de mat verdwijnen. Wie denkt dat het een eenvoudig spelletje is, heeft het bij het verkeerde eind. Je moet letten op de richting en op de snelheid, bovendien kan een tegenstander de bal wegstoten, waardoor het wedstrijdverloop per beurt kan veranderen. Opperste concentratie was er dan ook onder de in groten getale toegestroomde deelnemers. 'Het zijn er minder dan eerdere jaren, jongeren komen er niet op af, terwijl anderen er door leeftijd mee stoppen. De pret is er niet minder om. Ik doe zelf al voor de veertiende keer mee', vertelt een vrouwelijke deelnemer.

Ondanks dat de deelnemers stuk voor stuk aangeven dat het vooral om de gezelligheid gaat, gaat het er fanatiek aan toe. Meetlinten komen er aan te pas om de afstand tot het witte balletje te meten en ondanks dat de meetlat niet liegt, is de discussie daarna niet afgelopen. 'Hij zat tijdens het meten per ongeluk met zijn arm aan de bal, daardoor is die verschoven', houdt een deelneemster vol. Ondanks de discussies zit de stemming er lekker in bij het gezelschap. Tussen de wedstrijden door wordt er gezellig bijgekletst, maar ook besproken welke tactiek gehanteerd dient te worden. Richt men zich op de tegenstander of gaat men puur uit van de eigen kracht? Tussendoor opwinding als een speler de bal op een pinkdikte van het witte balletje weet te krijgen. Amper bijgekomen stoot de volgende speler de zojuist perfect neergelegde bal alweer de baan uit. 'Dat bedoel ik nu. Je kunt denken dat je de winst al te pakken hebt. Maar zoals je ziet, nu staan we weer achter', vertelt een zichtbaar geërgerde deelnemer. De fanatieke ouderen maken er een gezellige middag van. Wel hopen ze dat er toch weer wat aanwas van onderaf komt.