Links de Nikadel en omgeving in De Koog zoals het nu is en rechts zoals het er uit zou kunnen zien.
Links de Nikadel en omgeving in De Koog zoals het nu is en rechts zoals het er uit zou kunnen zien. Foto: Planet Texel

Exclusiviteit in plaats van massatoerisme

De Koog heeft projecten en initiatieven nodig die het dorp een nieuwe toekomst geven. Dat zeggen de initiatiefnemers van het werkatelier op 20 en 21 april in De Hof. Belanghebbenden kunnen ideeën inbrengen. 21 April om 19.30 uur is de presentatie.

Exclusiviteit in plaats van massatoerisme. De Koog kan daarin voortrekker worden door haar eigen kwaliteiten als duindorp weer naar boven te halen. Het dorp moet weer een eilander sfeer krijgen die mensen jaarrond aanspreekt. Het is de gedachte achter Planet Texel, het projectatelier dat ideeën levert voor de toekomst van Texel. Weg met overbodige lelijkheid. Wat dat betreft valt in De Koog het nodig werk te verrichten. Leg een zwartwitfoto van De Koog van pakweg honderd jaar geleden maar eens naast een afbeelding van de Dorpsstraat van nu. Zoals het toen was, wordt het niet meer, maar ideeën om De Koog aantrekkelijker te maken zijn er te over. Volgens initiatiefnemers De Koog Duindorp en de gemeente te beginnen met 'laaghangend fruit', zoals het terugdringen van schreeuwerige reclameborden, aanpassen van gevels, beleid voor terrassen, serres, etc. Verder gaan ideeën om doorbraken te maken, zodat de verbinding met de duinen zichtbaar wordt, het laten verdwijnen van stacaravanparken en ecologische recreatie in het Kamperfoeliebos (die in de winter verdwijnt) en het laten terugkeren van de natuurlijke waterloop. Ideeën uit de koker van Planet Texel, die bijval kregen op de presentatie vorig jaar in de bioscoop. Maar zo leven er mogelijk wel meer mooie ideeën bij ondernemers en andere betrokkenen. Om deze 'dromen' van ondernemers te 'jutten' wordt een tweedaags werkatelier gehouden in De Hof. Daarbij houden ondernemersorganisaties zoals TOP een spiegelsessie voor de leden. In mei-juni worden alle ideeën geïnventariseerd en op haalbaarheid getoetst. In juni wordt een projectboek vastgesteld, dat een overzicht geeft van alle mogelijke projecten met hun randvoorwaarden, spelregels, met financiële, planologische en juridische aspecten en haalbaarheid. In augustus wordt dit aangeboden aan de gemeenteraad en wordt een aantal projecten geselecteerd om concreet mee aan het werk te gaan.

De openbare werkateliers in De Hof zijn op maandag 20 en dinsdag 21 april. Maandag van 11.00 tot 21.00 uur, dinsdag van 10.00 en 17.00 uur. Dinsdagavond 21 april is er in De Hof een vervolgbijeenkomst, onder de noemer: De Koog in uitvoering. Tijdens deze openbare bijeenkomst worden de voortgang van alle Planet Texel projecten en de plannen voor De Koog toegelicht. De inloop is vanaf 19.15 uur. Ook is er de presentatie Planet Texel Academy. Dat zijn pitches van studenten van de TU Eindhoven. Na de pauze is er een presentatie door Jan Visser, onlangs aangesteld als projectleider De Koog. Eerder was hij projectleider van de nieuwe wijk Overdie in Alkmaar, waarmee €230 miljoen gemoeid was en waarbij werd samengewerkt met ondernemers. 'De Koog is mooie, uitdagende opgave. Het kan alleen slagen als het in samenwerking met ondernemers gebeurt.' Jan Wolter Timmerman van Stichting De Koog Duindorp: 'Het is hoog tijd dat er iets gebeurt in De Koog. We zijn bezig om de achterban te horen: Hoe zouden jullie het graag willen hebben, en wat zou er moeten gebeuren in de Dorpsstraat?' Voorzitter Koos van der Ploeg is optimistisch en hoopt op een positieve benadering.