Gemeente verruilt aanpak strijdig gebruik gebouw voor rommelerf

Texelaars in het buitengebied die er op hun erf een rommeltje van maken, kunnen er op rekenen dat ze binnenkort een handhaver op hun erf krijgen. Het college heeft de aanpak van rommelerven in het buitengebied opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015.

Maar wat is rommel? Hieronder verstaat de gemeente spullen die volgens de normale beroepsuitoefening niet op een erf thuishoren. Concreet geval betreft een erf aan de Westerweg, waarvoor de gemeente een actie is gestart. Rommelerven staan niet als enige op de uitvoeringslijst. Het betreft ook toezicht op de goede staat van bouwwerken, gebruik van woningen (logies met ontbijt en recreatieve verhuur en toezicht op wildgroei van (reclame)borden in het buitengebied. Aanvankelijk stond strijdig gebruik van bedrijfspanden ook op de lijst, maar gezien te nemen besluiten over dit onderwerp in Oudeschild is dit op aandrang van de gemeenteraad van de lijst geschrapt. Ter vervanging is gekozen voor de aanpak van rommelerven. Ook met het oog op de pilot over het mooi maken van erven door de provincie. Die biedt mogelijkheden om de eigenaars van erven bij te staan bij het opruimen. De gemeente kiest volgens wethouder Hercules in eerste instantie voor de zachte aanpak, dus waarbij men eerst in gesprek gaat met de eigenaar. Overigens is die zich er volgens hem niet altijd bewust van dat hij of zij een 'rommelerf' heeft.


Bijgebouw moet weg

De gemeente heeft eigenaren van een perceel aan de Westerweg nabij Den Burg een dwangsom opgelegd omdat één van de drie bijgebouwen buiten het erf staat, op een perceel dat een agrarische bestemming heeft. Het betreft een dwangsom van €100,- per dag met een maximum van €3000,-.