70 jaar geleden: Russenoorlog (2)

Na de bloedige Georgische opstand in de nacht van 5 op 6 april 1945 beginnen de Duitsers een groot tegenoffensief. Ze willen maar één ding: wraak op de muitende Georgiërs. Texel verandert in een slagveld.

Zaterdag 7 april 1945

Na de eerste dag zijn Den Burg, hoofdbunker Texla, de stelling Ongeren en de haven van Oudeschild alweer in Duitse handen. Versterking wordt aangerukt: er komen extra manschappen en geschut naar het eiland. De Duitse troepen verzamelen in Den Burg om vervolgens verder te trekken. Om De Waal wordt een felle strijd geleverd. De Georgiërs graven zich in bij de Zaandammerdijk en plaatsen een granaatwerper bij boerderij Ora et Labora. De hele dag bestoken de Duitsers en de Georgiërs elkaar. Ook De Waal zelf komt onder vuur te liggen. Veel dorpelingen vluchten en vinden onderdak bij boerderijen in de omgeving. De NH kerk wordt getroffen en brandt helemaal uit.

Zondag 8 april 1945

Duitse soldaten dwingen enkele bewoners van De Waal voorop te lopen terwijl ze in het dorp zoeken naar 'Russen'. De Duitsers maken bekend dat het verboden is aan Georgiërs onderdak te verlenen of op een andere manier te helpen. Op het overtreden van dit verbod staat de doodstraf. Een jong echtpaar uit Oudeschild dat een gewonde Georgiër in huis heeft, krijgt zonder pardon de kogel. De Georgiër wordt ter afschrikking opgehangen aan een verkeersbord. Onder kerktijd wordt De Cocksdorp gebombardeerd; de bevolking is deels gevlucht. Vergeefs proberen de Georgiërs de noordbatterij te veroveren. Ook rond De Koog woedt een hevige strijd. De Duitsers hebben een groot numeriek overwicht, na drie dagen vechten moeten de Georgiërs zich terugtrekken.

Ma. 9 april – do. 12 april 1945

Reddingboot 'Joan Hodshon' is zondag vaarklaar gemaakt om hulp te halen uit Engeland. In de nacht gaan veertien man aan boord: naast negen Texelaars ook een onderduiker en vier Georgiërs. Ze komen na zesentwintig uur varen veilig aan op de Engelse kust en weten zelfs koningin Wilhelmina in Londen te bereiken. Besloten wordt echter niet militair in te grijpen op Texel. De Nederlandse regering in ballingschap vindt namelijk dat de voedsel-droppings boven ons land onder geen beding in gevaar mogen komen. Intussen gaat de strijd op het eiland door. De Georgiërs trekken zich terug in Eierland. Woensdag 11 april worden de slachtoffers in Den Burg en Oudeschild begraven. Donderdag 12 april begint de grote Duitse aanval op de Georgiërs in Eierland. Tijdens bombardementen zullen tientallen boerderijen in vlammen op gaan, maar de Duitsers lijden ook zware verliezen. (Tekst: Frans Hopman, meer op www.texelsecourant.nl)