Lezing over Brits Indiërs in bieb

Aad Neeven geeft op 22 april in het kader van 70 jaar bevrijding een lezing over de in 1943 op Texel gelegerde Brits Indiërs. De avond is in de bibliotheek en begint om 20.00 uur. Reserveren is gewenst, via deze link of in de bibliotheek. De kosten zijn €3,50 voor bibliotheekleden, €5,- niet leden.

Aad Neeven (Haarlem 1946) heeft 35 jaar in het buitenland gewerkt als vliegtuigverkoper. Zijn hele leven is hij al geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, na zijn pensionering is hij full time onderzoeker op dit gebied. Neeven heeft met Martin Bamber het Engelstalige boek 'For free India, Indian soldiers in Germany and Italy during the second Word War' geschreven. In hoofdstuk vier van dit boek worden de Brits Indiërs in Nederland en op Texel beschreven. In zijn lezing zal Neeven vooral het verblijf van de Indiërs op Texel bespreken. De exotisch uitziende mannen baarden destijds veel opzien op het eiland. De Brits Indiërs behoorden tot het Infanterie Regiment 950 (II./ind.I.R.950) en gelegerd op het eiland voor de kustverdediging. Het waren krijgsgevangenen, die in april 1941 gedurende de oorlog in Noord-Afrika op vrijwillige basis bij het Duitse Leger terecht waren gekomen. Het bataljon werd op Texel ingezet bij de kustverdediging ('Atlantikwall'). De Duitsers twijfelden of de Indiërs bestand waren tegen de Nederlandse winters en werden daarom in de herfst vervangen door een deel van het 803e Noord-Kaukasische Infanterie Regiment. De Sikhs in het regiment was het toegestaan een tulband te dragen, om hun haar bij elkaar te houden, omdat zij vanwege hun geloof hun hoofd- en baardhaar niet mogen afknippen. De militairen arriveerden op 21 mei 1943 op het eiland en vertrokken op weer 17 september.


Vergunningen

Waalenburg

Voor de inrichting van Waalenburg tot natuurgebied liggen bij de gemeente meerdere besluiten ter inzage (ook via www.texel.nl).

Het betreft de Wijziging bestemmingsplan van 'agrarische zeepolder' naar 'natuur', Ontwerp Verklaring van geen bedenkingen van GS in het kader van de Natuurbeschermingswet, de Ontwerpvergunning Ontgrondingswet en de Ontwerp omgevingsvergunning voor activiteiten: uitvoeren van werk of werkzaamheden, etc. Tot 19 mei kunnen zienswijzen worden ingediend. Watergelateerde en andere vergunningen komen later aan bod.