OM: Geen cel maar begeleiding

Een 19-jarige Texelaar moet van het OM 148 dagen de cel in voor verboden wapenbezit, vernieling, belediging en bedreiging. Daarnaast een voorwaardelijke celstraf van zeven maanden met een proeftijd van drie jaar met strenge voorwaarden.

Bij twee doorzoekingen van zijn ouderlijk huis eind vorig jaar waren vijf pistolen en tientallen patronen gevonden. Bovendien zou hij twee garagedeuren hebben beschadigd door erop te schieten. Ten slotte zou hij een jonge vrouw hebben bedreigd en beledigd. Bij elkaar goed voor een maandenlange celstraf, bovenop de bijna vijf maanden die hij nu al vastzit, benadrukte de officier van justitie. Maar volgens haar is de Texelaar er niet bij gebaat als zijn verblijf in de cel nog veel langer duurt. Zij ziet veel meer heil in een traject van begeleiding, mede geadviseerd door een psycholoog en gedragen en verder uitgestippeld door de reclassering. Met haar strafeis effende de aanklaagster daarvoor deels het pad. Als de rechtbank haar voorstel overneemt, dan komt de Texelaar op 22 april vrij. Hij kan dan direct terecht in een programma voor begeleid wonen bij stichting Exodus in Alkmaar. Daar moet hij zich houden aan de aanwijzingen van de reclassering, van de stichting Exodus en moet hij zich onderwerpen aan wekelijkse urinecontroles.

Die zijn vooral om zeker te stellen dat hij niet vervalt in oude gewoonten, zoals met name cannabisgebruik. Zelf zegt hij die behoefte helemaal niet meer te hebben sinds hij zich heeft moeten voegen in de regels en vaste structuren van de 'volwassenengevangenis'. Daar is zijn gedrag veranderd en heeft hij naar eigen zeggen de motivatie gevonden om niet meer terug te keren naar de wereld waar hij in zat en waarin hij door zijn aanhoudende agressieve gedrag een groeiende bron van zorg voor de instanties werd. De rechtbank doet 21 april uitspraak. Dan moet blijken of de strafkamer de aanpak overneemt die behalve de reclassering en het OM ook de verdediging van de Texelaar voorstaat. Advocaat Jan Jorna kon zich bij uitstek vinden in het plan van de aanklaagster, zei hij. 'Mijn cliƫnt heeft belang bij behandeling op de kortst mogelijke termijn.' De voorwaardelijke straf noemde hij 'een goede stok achter de deur'.

Het OM maakte dinsdag bekend later nog te beslissen of het een ontuchtzaak tegen de Texelaar verder doorzet. Bij een eerdere tussentijdse zitting werd die al aangekondigd, maar de kwestie maakte dinsdag geen onderdeel uit van de reeks aanklachten. Het onderzoek naar het misbruik van een 13-jarig meisje is wel afgerond, aldus de officier van justitie, het dossier ligt klaar. 'We moeten alleen nog een eindbeslissing op die zaak nemen.'