College kan verder met fusie OSG

Het liefst zouden ze allemaal zien dat Texel een eigen, zelfstandige OSG houdt, desondanks zien de raadsleden wel in dat breed en kwalitatief goed voortgezet onderwijs op Texel alleen overeind is te houden door bestuurlijke fusie met stichting Scholen aan Zee.

Dat was de uitkomst van een pittige commissievergadering woensdagavond, met als titel 'OSG De Hogeberg, Toekomstbestendig en Texels'. Raadsleden toonden zich even kritisch als bezorgd over de toekomst van het onderwijs. 'Het spijt ons dat het voor het eiland blijkbaar niet mogelijk is een zelfstandige OSG te handhaven', zei Remko van de Belt (PvdA). 'De nood is hoog', doelde hij op de zorgelijke financiële situatie van de school, de kwaliteit van het onderwijs dat door tal van oorzaken onder druk staat en het bovengemiddelde ziekteverzuim onder docenten, met als gevolg dat er veel lessen uitvallen. Dat laatste kent volgens interim-rector Chris van Meurs meerdere oorzaken: een aantal langdurig zieken, druk op de organisatie en onduidelijkheid over de toekomst. Van de Belt repte over gebrek aan vertrouwen bij medewerkers in bestuur en leiding. Maar van een vertrouwensbreuk is volgens Van Meurs geen sprake. 'Wel frictie. Maar bij medewerkers met zóveel passie zou het niet goed zijn als er geen frictie zou zijn. Uit schuring komt hopelijk iets moois.' Uitdagingen te over voor de nieuwe rector van de Texelse OSG, waarvan de werving op korte termijn gaat starten. Het college heeft het mandaat voor de benoeming, medewerkers worden wel vertegenwoordigd in de sollicitatiecommissie, net als Scholen aan Zee. Want de scholen moeten wel samen verder, stelde burgemeester Giskes.

Discussie was er ook over de toekomstverwachting van het aantal leerlingen. De prognose van de OSG is een stuk lager dan die van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In 2019 becijfert de OSG 664 leerlingen en DUO 770, een verschil van ruim honderd. In geld ruim zeven ton extra. Maar de prognose van DUO is volgens Van Meurs te optimistisch, omdat van regionale migratie op Texel nagenoeg geen sprake is. Maar zelfs bij meer leerlingen, is er volgens Giskes niet te ontkomen aan de fusie. Prangende vraag was ook: Waarom een bestuurlijke fusie met Scholen aan Zee en niet met een school in Schagen? Volgens Elias Marseille, vertegenwoordiger in de leerlingen- en medezeggenschapsraad, kon hij het moeilijk aan zijn achterban verkopen dat Scholen aan Zee de enige optie is. 'Is in het proces nooit naar een andere fusiepartner gekeken?' Dat bleek niet het geval. Hennie Huisman: 'Zo'n traject doe je op basis van vertrouwen.'