Deelnemers aan de Zestig van Texel lopen onder meer over het strand.
Deelnemers aan de Zestig van Texel lopen onder meer over het strand. Foto: Archief Texelse Courant

De Zestig van Texel

Zo'n 500 hardlopers gaan tweede paasdag 6 april om 10.35 uur bij het NIOZ van start voor De Zestig van Texel, de tweejaarlijkse ultraloop over 60 km rond het eiland. Dirk Jan Roeleven, eindredacteur van Andere Tijden Sport, geeft het startsein

Vijf Texelaars hebben zich ingeschreven voor de 60 km. Jan van der Star en Remko Nagtegaal zijn ervaren deelnemers, de drie anderen debuteren op de ultramarathon: Robert Bakker (34) en Jeroen Backer (26) uit Den Burg, en Mikel Knippenberg (34) uit De Cocksdorp. Hij is de zoon van wijlen Jan Knippenberg, de bekende ultraloper en de initiator van De Zestig van Texel. Mikel zit ook in de organisatie. Alex de Haan van Radio Texel gaat bij hem fietsen en houdt de luisteraars op de hoogte van het wel en wee van Knippenberg-junior. Uit Den Helder en Julianadorp komen zo'n 20 deelnemers aan de 60 km. en zowaar ook een 120 km loper: François Flisijn.

Bij de vrouwen op de 60 km is Irene Kinnegim (uit Voorschoten) favoriet. Carola Schot, winnares van 2013, schreef zich in voor de 120 km maar start wegens een blessure niet, ook niet op de 60 km. Ook bij de mannen is de winnaar van 2013, de Belg Pieter Vermeesch, er niet bij. Wel zijn landgenoot Marc Papanikitas (winnaar in 2005 en 2009). Die is er op gebrand de begeerde wisseltrofee, de oude schoen van Jan Knippenberg, definitief mee naar huis te nemen. Maar de concurrentie is groot. Allereerst zijn daar Pascal van Norden (Gouda, en tweede in 2011 en derde in 2013), de winnaar van tal van zware ultratrails en de goede Zeeuwse traillopers Huub van Noorden en Tim Pleijte. Als klap op de vuurpijl schreef op de valreep ook German Silva nog in. De tweevoudig winnaar van de New York Marathon was afgelopen februari de snelste in de Texel Trail van 50 km en heeft bovendien de zware Copper Canyon Ultra in het bergland van de Tarahumara's volbracht.

Door de slagbomen van de TESO loopt de route over het Molwerk het normale traject naar de Mokbaai en de Hors. Na de Hors komen de lopers niet bij de Jan Ayeslag van het strand maar pas bij het slag door de duinen ruim een kilometer verder. Over het Knobbelpad gaat het dan naar de chipmat bij Kiosk 't Turfveld. Dat zijn de enige veranderingen in de route ten opzichte van de vorige edities. De tweede chipmat ligt weer op het fietspad bij de Slufter en de derde mat op de parkeerplaats van Hotel Prins Hendrik.

Ook bij de 120 km, die 's morgens vroeg al om half vijf van start gaat op de wielerbaan in Den Burg, komen nieuwe winnaars. Drievoudig winnaar Jan-Albert Lantink komt misschien wel kijken of iemand er in gaat slagen wat hemzelf de vorige keren niet lukte: het aloude parcoursrecord van 9.23.30 (Dirk Westerduin, 1997) verbreken. Dat zou dan moeten gebeuren door een van de drie favorieten: de Tsjech Daniel Oralek, de Schot Paul Giblin en de Nederlander Pieter Mans (Arnhem), de winnaar van de Jan Knippenberg Memorial 2014. Ook bij de vrouwen zijn er drie favorieten: Léonie van den Haak, Mildred Haans en de Mexicaanse Isis Bouter.

Aan de estafette 4 x 15 km doen 700 lopers mee, verdeeld over 175 teams. Om 11.05 uur start veel prestatie-teams, om 11.35 uur de wedstrijdteams. Er zijn ongeveer veertig Texelse teams. Daarnaast komen 170 Texelaars als vrijwilliger in actie, als 'kraamverzorgster' op de drank-posten, of verkeersregelaar, of fietser bij de 120, of als opvang bij de finish, etc. Op www.dezestigvantexel.nl staat alle informatie en zijn ook de startlijsten te vinden.

En er is een hele rits snelle marathonlopers, waaronder Iwan Kamminga (Nieuwe Pekela), die De Zestig hebben gekozen voor hun debuut op de ultramarathon. Al met al lijkt het ongemeen spannend te gaan worden op de 60 km met zo een tiental mannen die kans maken op het podium.

Die laatste was de winnares van de 4 Desert Series 2014 en haar inschrijving op Texel is te danken aan de afgelasting van een woestijnrace in West-Egypte vanwege de situatie in Libië. De winnares van 2013, Wilma Dierx, doet ook mee maar houdt het bij 1 ronde vanwege haar deelname aan het WK 24 uur in Turijn 6 dagen later. In totaal staan er 37 of 38 lopers bij de 120 km aan de start, 5 of 6 vrouwen en 32 mannen.